'Ondernemers en ZZP’ers met schulden schamen zich te veel om hulp te zoeken'

14 APR 2022 17:19 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Mirjam Andries, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Hulpverleners verwachten extra instroom van duizenden in schuldhulp | NOS

Ondanks de steunpakketten verwachten schuldhulpverleners dat er dit jaar duizenden mensen extra aankloppen voor schuldhulp. Dat komt naar voren uit een onderzoek naar de gevolgen van de coronapandemie voor de schuldenproblematiek in opdracht van brancheorganisatie NVVK.

Het gaat hier om een vrij nieuwe groep die op deze schaal in de schulden gaat belanden, namelijk de zelfstandig ondernemers. Deze groep is gewend om de eigen boontjes te doppen en zoeken en accepteren niet snel hulp. Vaak speelt ook schaamte een rol, het maakt deze groep moeilijk bereikbaar.

Hulp bij de financiële problemen van deze groep vraagt ook om specifieke kennis die een wijkteammedewerker of schuldhulpverlener niet zomaar heeft. Hulpverleners moeten goed nadenken of ze wel de juiste expertise in huis hebben en tijdig extra hulp inschakelen als dat niet zo is. Bijvoorbeeld van partijen buiten het bekende ‘hulpgilde’ zoals banken, accountants, boekhoudkantoren en ondernemersverenigingen.

Goed voorbereid zijn op schuldvragen

Het is cruciaal om te realiseren dat deze groep met schulden eraan zit te komen. Omdat ze nog niet op het netvlies staan van hulpverlening zullen ze lang onder de radar blijven en de schuldvragen veel te lang onbeantwoord blijven. Daarom moet er actief gezocht worden naar deze groep en specifieke hulp op maat komen.

Hierbij is het belangrijk om niet te oordelend te zijn. Dit probleem moet echt uit de taboesfeer gehaald worden. Er is wel informatie beschikbaar, maar mensen zullen veelal te lang wachten met hulp zoeken. Ze zijn te trots en steken hun kop in het zand. Deze zelfstandig ondernemers moeten beseffen dat het niet hun eigen schuld is dat ze in deze situatie zijn gekomen.

Wat ook kan helpen is de inzet van ervaringsdeskundigen, zij begrijpen precies wat deze mensen meemaken. Het verliezen van een onderneming brengt ook een proces van rouw mee. Mensen raken hun hele oude leven kwijt, het heeft vaak grote gevolgen zoals het niet meer kunnen betalen van de hypotheek. Het is een totale omslag in het leven van mensen.

Mirjam Andries is projectleider bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Sociale zaken