Veerkracht en groei in Nederlandse cosmeticasector

23 APR 2024 11:56 | Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV)

Het jaar 2023 was een jaar van uitdagingen en kansen voor de Nederlandse cosmeticasector. Ondanks wereldwijde onrust en economische schommelingen, rapporteert de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) positieve ontwikkelingen voor de cosmetica-industrie in Nederland.

De markt

Volgens gegevens van NielsenIQ en GfK Netherlands bedroegen de totale uitgaven voor persoonlijke verzorgingsproducten in Nederlandse winkels ruim € 3 miljard, met een gemiddelde besteding van ongeveer € 167 per persoon per jaar. De omzet in de cosmeticasector groeide met 9.5%. 

Positieve ontwikkelingen waren zichtbaar in diverse deelmarkten, waaronder decoratieve cosmetica, deodorant en geuren. De inflatie voor persoonlijke verzorging bleef relatief mild (8.3%) in vergelijking met een totale inflatie van 12.4%. 

De consument

Het consumentengedrag onderging aanzienlijke veranderingen in de laatste jaren, gedreven door factoren zoals COVID-19, economische onzekerheid, prijsstijgingen en de opkomst van een koopkrachtige jongere generatie. Sociale media speelden een grotere rol dan ooit tevoren in het beïnvloeden van aankoopbeslissingen.

De opkomst van een meer geïnformeerde consument heeft geleid tot een grotere vraag naar producten die aansluiten bij specifieke voorkeuren, zoals duurzaamheid, dermacosmetica en producten met specifieke werkzame ingrediënten. Ook de markt voor mannencosmetica vertoonde een positieve ontwikkeling, voornamelijk gedreven door de categorie geuren.

Een opvallende trend in 2023 is de opkomst van "dupes" (betaalbare alternatieven voor premium producten)  en affordable luxury. Consumenten geven de voorkeur aan producten die hen een gevoel van dagelijkse luxe bieden, zonder een groot prijskaartje. NCV-voorzitter Monica van Ee zegt:

“Cosmetica is niet alleen essentieel voor persoonlijke verzorging en hygiëne, maar biedt ook dat kostbare moment van luxe waar we allemaal naar verlangen.”

Wat brengt 2024?

Het jaar 2024 brengt verschillende onzekerheden met zich mee, maar ook veelbelovende vooruitzichten. Duurzaamheid blijft een belangrijk aandachtspunt, zowel voor consumenten als bedrijven, terwijl de groeiende invloed van sociale media en microtrends de marktdynamiek blijven beïnvloeden. Bedrijven zullen moeten inspelen op deze trends door innovatieve en betaalbare producten aan te bieden die voldoen aan de veranderende behoeften en voorkeuren van consumenten.

Het jaar 2023 was een jaar van veerkracht voor de Nederlandse cosmeticasector, en de NCV kijkt met optimisme naar de mogelijkheden in 2024.

Meer over de Nederlandse cosmeticamarkt en de NCV? Lees het NCV-jaarverslag 2023 of bekijk de animatie.

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) vertegenwoordigt de belangen van bedrijven die actief zijn in de cosmetica-industrie in Nederland. Op basis van de gegevens van marktonderzoeksbureau NielsenIQ en GfK Netherlands schetst de NCV een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de consumentenomzet van producten voor de persoonlijke verzorging. In het jaarverslag leest u meer over de marktontwikkelingen en de activiteiten van de NCV in 2023.

Meer binnen de rubriek Economie en geld