'Monitoring symptomen hersenschudding na botsing noodzakelijk om meer leed te voorkomen'

05 DEC 2023 10:01 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: PSV'er Teze en Feyenoorder Hartman zijn delen van wedstrijd kwijt door botsing | Voetbal | NU.nl

Symptomen van een hersenschudding zijn na een botsing niet altijd direct zichtbaar. Het monitoren van symptomen blijft daarom belangrijk om zo snel als mogelijk in te kunnen grijpen na een botsing. Afgelopen weekend botsten PSV'er Jordan Teze en Feyenoorder Quilindschy Hartman met hun hoofden tegen elkaar. Beiden zijn delen van de wedstrijd kwijt, terwijl de uitkomst van de evaluatie van de botsing voor beiden verschilden. Teze moest gelijk gewisseld worden. Hartman speelde door, en werd in de rust gewisseld.

Als er tijdens een wedstrijd sprake is van onzekerheid over hersenletsel, moet een speler zo snel mogelijk gewisseld worden om verder letsel te voorkomen. Als een hersenschudding niet goed wordt behandeld, kun je later namelijk problemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook depressie. Het is daarom belangrijk een hersenschudding zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen.

Drie handelingen zijn bij een hersenschudding erg belangrijk:

  • Herken : het herkennen van de symptomen van een hersenschudding.
  • Vertel : het informeren van de medische of technische staf.
  • Van het veld af : een speler met een (vermoedelijke) hersenschudding moet altijd van het veld af.

Meer binnen de rubriek Sport