'Toon van Xi op partijcongres zal toekomst relatie met Europa bepalen'

11 OKT 2022 13:03 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ingrid d’Hooghe, Clingendael, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Congres Communistische Partij van China

Alles wijst erop dat Xi Jinping komende week voor een derde keer wordt gekozen als president van de Communistische Partij van China. Ook voor Europa is het congres waarop dit gebeurt van groot belang. Uit de toon van het rapport dat hij zal voorlezen, gaat blijken hoe China zich opstelt richting de wereld de komende jaren. 

Op 16 oktober, de eerste dag van het congres, blikt Xi terug op de resultaten die China heeft behaald de afgelopen jaren. Ook presenteert de partij hun toekomstvisie voor China. In beide gevallen zal centraal staan dat Xi nog niet klaar is met het realiseren van zijn ‘Chinese droom’. 

Het is Xi’s wens dat China in 2049 een leidende welvarende wereldmacht zal zijn. Hierbij horen hoogwaardige economische en technologische ontwikkelingen en een hereniging met Taiwan. Het vermoeden is dat Xi grote stappen gaat zetten om deze doelen te behalen. 

Als China zich in harde bewoordingen uitlaat over de politieke relatie met de VS of Taiwan, dan heeft dat ook gevolgen voor Europa. Het bepaalt hoe de EU, en dus ook Nederland, zich moet gaan verhouden tot China de komende jaren. 

Door het ‘zerocovidbeleid’ is het op dit moment lastig economisch samenwerken met China. Pas na het congres zal duidelijk worden hoe zwaar hier aan vastgehouden zal worden. 

Wat ook gaat blijken is hoe groot het mandaat van Xi blijft om zijn beleid uit te voeren. Binnen het Politburo, het centrum van de macht in China dat bestaat uit 25 partijprominenten, zullen positiewisselingen plaatsvinden. Xi heeft een grote stem in wie hij op welke plek krijgt tijdens zijn derde ambtstermijn. 

Als hij bepaalde politieke sleutelspelers uit het buro weet te krijgen en mensen kan benoemen die minder hervormingsgezind zijn, betekent dit meer steun voor zijn beleid. Dat beleid richt zich op meer controle over de economie en een zware inzet op zelfvoorzienendheid. Dat betekent ook dat China minder de samenwerking zal opzoeken met het buitenland. 

Dit is een expertquote van Ingrid d’Hooghe, senior research fellow en coördinator Clingendael China Centre, Instituut Clingendael.

Meer binnen de rubriek Buitenlandse zaken