'Onafhankelijk onderzoek hard nodig om bestaansrecht zwembaden aan te tonen'

03 NOV 2022 10:39 | NSWZ

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Shiva de Winter, NSWZ. Aanleiding: Onderzoek bevestigt bestaansrecht voor zwembaden in Gorssel en Almen | Het laatste nieuws uit Lochem

Veel Nederlandse zwembaden moeten de deuren sluiten vanwege te hoge kosten. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. De gemeente Lochem bezit twee zwembaden die aan renovatie toe zijn. Ook het sluiten van deze baden is een optie. Onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk adviesbureau, bevestigt nu het bestaansrecht van beide baden.

Het bestaansrecht van zwembaden staat in Nederland onder hoogspanning. Zwembaden zijn op zichzelf niet winstgevend en extreme energieverslinders. Het maatschappelijke belang wordt minder belangrijk zodra er geld geïnvesteerd moet worden. En dat levert een gevaar op voor de zwemveiligheid.

De gemeente Lochem geeft het goede voorbeeld. Een landelijk beleid waarbij de maatschappelijke waarde, de exploitatiekansen en het bestaansrecht van zwembaden met financiële problemen onderzocht worden zou verplicht moeten zijn. Den Haag moet hier wel een extra subsidie tegenover stellen, om de instellingen tegemoet te komen.

Zwemveiligheid staat niet meer op de eerste plek nu de financiële druk is toegenomen door de extreme energieprijzen. Het onderhoud van veel zwembaden laat te wensen over. Nu geld een grote rol speelt wordt dat steeds duidelijker. De maatschappij moet beseffen dat als zwembaden verdwijnen uit gemeenten, de kans klein is dat deze de komende jaren weer terugkomen. Laat het niet te laat zijn.

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Meer binnen de rubriek Watersport