'Verdrinkingen blijven oplopen, bewustwording rond zwemveiligheid moet beter'

22 JUL 2022 13:07 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Lichaam vader gevonden in zoektocht na kanodrama Veluwemeer

Een gitzwarte dag gisteren op het Veluwemeer door het verdrinkingsdrama dat zich daar afspeelde. Een Duits gezin raakte door een onbekende oorzaak tijdens het kanoën in de problemen. De lichamen van de vader en moeder zijn gevonden en hebben het niet overleefd. Een dochter ligt in het ziekenhuis, naar het lichaam van de andere dochter wordt nog in alle hevigheid gezocht.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) laat in een reactie weten dat het niet onverantwoord is om op het Veluwemeer te kanoën. "Er zijn daar in het verleden niet indrukwekkend veel dodelijke ongevallen met een kano gebeurd."

Had dit voorkomen kunnen worden? Misschien wel, maar daarvoor moeten kano-verhuurders en huurders zich over een bepaalde schaamte heen zetten. Er kan gedacht worden aan een verplichting tot het dragen van een zwemvest bij het huren van een kano op open water. Hiervoor zullen heel veel dingen moeten veranderen.

Het valt en staat allemaal bij de bewustwording van de gebruikers. De vele verdrinkingsgevallen van de afgelopen dagen hebben deels met elkaar te maken. Een vrij mens wil niet als klein kind behandeld worden en gewoon een leuke dag hebben zonder poespas. Juist hier komen de autoriteiten kijken die verplichtingen op moeten leggen om incidenten als deze te voorkomen.

De autoriteiten werken heel erg hard om over de veiligheid van de zwemmers en gebruikers van het water te waken. Het is belangrijk dat hier vanuit de gebruikers meer begrip voor is en komt. Het handhaven met het aanspreken van mensen op hun gedrag wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Om de bewustwording te verbeteren zullen mensen zich moeten aanpassen, of zij het nu leuk vinden of niet. De slagzin blijft keihard van kracht: “Ben je vrij, houd je kop erbij”.

Shiva de Winter is voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Meer binnen de rubriek Strandwacht en redden van drenkelingen