SAXION Hogeschool wint Pro-motor Award 2024 met robotinspectie gasleidingen

16 OKT 2024 08:44 | Platform Talent voor Technologie

CHARISMA, een project van SAXION Hogeschool en TechForFuture won vandaag de Pro-motor Award 2024. Onderzoekers van Saxion en netbeheerder Alliander ontwikkelden samen een innovatieve technologie: robots die ondergrondse gasleidingen inspecteren. Juryvoorzitter Annemarie Jorritsma overhandigde de prijs aan het winnende team.

Dit project is een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven en daarmee volgens de jury de terechte winnaar van de Pro-motor Award 2024. 

De jury zag in CHARISMA een cruciaal punt van aandacht waar onderwijs en bedrijfsleven zich samen sterk voor maken: het verhogen van de productiviteit van mensen en bedrijven door technologische vernieuwingen. Dit project legt een basis voor de toekomst van de onderwijs- en bedrijfssectoren in met name de techniek. Het brengt studentengroepen bijeen in een complex technologisch ontwerp, verenigt opleidingen en bedrijfsleven en laat zo zien dat de techniekopleidingen in het beroepsonderwijs fascinerende, innovatieve prestaties kunnen leveren.

Vakmanschap maakt de innovatie

Naast CHARISMA waren nog vijf initiatieven genomineerd die zich onderscheiden door innovatieve aanpakken om mensen voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst. De jury toonde zich onder de indruk van de kwaliteit ervan. De projecten dwingen respect af omdat ze stuk voor stuk bijdragen bij aan essentiële maatschappelijke vraagstukken: aan doorstroming van mensen naar nieuwe kansen; Aan integratie van nieuwkomers met een perspectief op een goed leven in ons land; Aan het oplossen van tekorten aan talenten en menselijk kapitaal die economie en samenleving zouden gaan verlammen; Aan innovatie en ondernemerschap én aan vernieuwing van onderwijs dat dit aanmoedigt.

Publieksprijs:

Nieuw dit jaar was de publieksprijs, waarbij deelnemers van de Katapultdag konden stemmen op hun favoriete project. De winnaar van de publieksprijs is World cITizens @ Work van de Hogeschool van Amsterdam.

Pro-motor award

De Pro-motor award wordt één keer per jaar uitgereikt aan een ambitieus publiek-privaat samenwerkingsverband in het beroepsonderwijs, verenigd in Katapult. De Pro-motor Award stimuleert vernieuwing door goede ideeën te delen en anderen te inspireren.

Het team van SAXION:

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen