'Veilig topsportklimaat ook voor voetbaltrainers essentieel'

07 DEC 2021 14:47 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, Kenniscentrum Sport & Bewegen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kees van Wonderen: ‘Het zoeken naar een schuldige ... dat zie je ook in het voetbal’ - NRC

In recente berichten over misstanden in de topsport staat het oogpunt van de sporter vaak centraal. Het gaat echter zelden over het welzijn van de coaches. En dat terwijl zij juist zo belangrijk zijn voor de sfeer in het team en de prestaties.

Go Ahead Eagles-trainer Kees van Wonderen riep vorige week op tot een minder negatieve houding ten opzichte van voetbalcoaches. Hij reageerde daarmee op Arjen Boin. De hoogleraar stelde in het NRC dat ministers en OMT-leden moeten worden vervangen vanwege de falende corona-aanpak, “net zoals de coach van een voetbalclub die blijft verliezen”.

Het betoog van Van Wonderen is niet alleen glashelder, maar het komt ook overeen met wat de wetenschap over het welzijn van coaches zegt. Zo kampen coaches die onder druk staan – bijvoorbeeld door een dreigend ontslag – vaker met burnout-klachten. Ander onderzoek laat zien dat een gestreste coach een slechte invloed heeft op de sfeer in het team en de concentratie van sporters.

Nederlands onderzoek laat zien dat het welzijn van coaches toeneemt als ze af en toe afstand kunnen nemen van hun werk. Ook sporters hebben daar voordeel bij: als coaches lekker in hun vel zitten, geven ze sporters meer vertrouwen en laten ze ze vrijer bij het nemen van beslissingen. Dit komt het sportklimaat, en uiteindelijk ook de prestaties, ten goede.

Meer binnen de rubriek Sport