'Partners en kinderen van mensen met dementie zwaar belast met mantelzorg'

23 DEC 2021 12:03 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Julie Meerveld, Alzheimer Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Ruim 80% mantelzorgers vangt afgeschaalde professionele zorg op - MedicalFacts.nl

Uit onderzoek van MantelzorgNL blijkt dat ruim 80% mantelzorgers de afgeschaalde professionele zorg opvangt. Alzheimer Nederland herkent het beeld en maakt zich grote zorgen dat de zorg grotendeels terecht komt op de vaak al overbelaste schouders van mantelzorgers.

Mantelzorgers van mensen met dementie voelen zich over het algemeen zwaarder belast met de zorg voor hun naaste dan andere mantelzorgers. Ze besteden gemiddeld 40 uur per week aan mantelzorg. Maar meer dan de helft vindt het – ook voor corona en zonder afschaling- lastig de dagelijkse activiteiten te combineren met mantelzorg.

Thuiszorg en dagactiviteiten voor mensen met dementie zorgen ervoor dat de mantelzorger het hoofd boven water kan houden. En precies deze zorg en ondersteuning is afgeschaald door corona en de schaarste. Mantelzorgers en wijkverpleegkundigen bellen zich een slag in de rondte om de noodzakelijke zorg en ondersteuning te organiseren.

Overzicht van beschikbare zorg ontbreekt

De tekorten in de zorg kunnen we niet direct kunnen oplossen. De toegang en het proces kunnen wél verbeterd worden. Nu geeft elke aanbieder van thuiszorg prioriteit aan de eigen medewerkers, bewoners en/of mensen in de wijk. Vaak weten aanbieders niet of nauwelijks wat de buurman doet. Er is geen regionaal overzicht van beschikbare uren en plekken. Aanbieders moeten gaan samenwerken, een regionaal coördinatiepunt organiseren en open zijn over beschikbare uren en plekken. Dat scheelt tijd van professionals, die continu het gevoel hebben tekort te schieten. Maar het scheelt vooral frustratie, tijd, belasting en paniek bij mantelzorgers.

Wat betekent het in de praktijk?

Een voorbeeld van wat er gebeurt in de thuiszorg voor mensen met dementie beschreef Casemanager Gerben Jansen in zijn blog. Een man met dementie die is gevallen en zijn heup heeft gebroken. Het ziekenhuis besluit in overleg met de wijkverpleging en de echtgenote dat de man het beste na een paar dagen naar huis gaat om te revalideren.

De inschatting is dat hij daar beter af is en dat het kan. Voorwaarde is wel dat de thuiszorg dagelijks een zorgmoment inplant en dat er fysio- en ergotherapeut deze man helpen bij de revalidatie. Maar dan is al snel duidelijk dat de thuiszorg maar 2 keer in de week langs kan komen. Meneer is verward en angstig door alle veranderingen en de opname in het ziekenhuis. Slaapt slecht. Zijn vrouw raakt hierdoor helemaal in de stress. Het tekort aan thuiszorg komt dus op de schouders van de toch al belaste mantelzorger terecht.

Julie Meerveld is manager belangenbehartiging en regionale hulp bij Alzheimer Nederland

Meer binnen de rubriek Verpleegkundigen