'5-minutenregistratie al lang niet meer verplicht, zorgaanbieders al succesvol gestopt'

15 MRT 2023 08:53 | Vilans

Dit is een expertquote van Rian van de Schoot, Directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken, Vilans.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Weer geen einde aan 5-minutenregistratie, nieuwe financiering wijkverpleging uitgesteld

De Volkskrant en EenVandaag berichtten deze week over de 5-minutenregistratie. De afschaffing van de regeling zou uitgesteld worden. Dat klopt niet. De 5-minutenregistratie in de wijkverpleging is al niet meer verplicht en de afschaffing ervan hoeft dan ook niet te worden uitgesteld. Organisaties kunnen dus zelf besluiten om direct met de minutenregistratie te stoppen. Veel zorgaanbieders hebben dit de afgelopen jaren ook met succes gedaan.

In 2018 zijn afspraken gemaakt dat zorgaanbieders die de 5 minutenregistratie nog gebruiken met de registratiestandaard ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’ (z=p=r,t) kunnen gaan werken. Met deze manier van registreren krijgen wijkverpleegkundigen meer de regie én tijd om hun werk te doen. Het zorgplan is het startpunt voor de planning en registratie. De registratie hoef je niet meer achteraf te doen, zoals met de oude 5-minutenregistratie. Dit kostte veel zorgtijd.

Het klopt dat de praktische afschaffing van de 5-minutenregistratie niet gemakkelijk is. In het programma Ontregel de langdurige zorg ontwikkelt Vilans daarom, in samenwerking met wijkverpleegkundigen en zorgorganisaties nieuwe kennis die organisaties hierbij helpt. Op de website zorgvoorbeter.nl is deze kennis te vinden. Ook worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd om kennis op dit thema actief te verspreiden.

Meer binnen de rubriek Radio