'Problemen door vergrijzing kan zorgsector niet oplossen zonder hulp uit de samenleving'

08 SEP 2023 14:21 | Vilans

Dit is een expertquote van Mirella Minkman, bestuursvoorzitter, Vilans.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Ouderenzorg protesteert: omslag naar zelfredzaamheid gaat veel te snel

Honderden zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers verzamelden zich op dinsdag 5 september in Den Haag om te protesteren tegen kortingen op de ouderenzorg. Door de toenemende vergrijzing voorzien ze grote problemen. Deze zorgen zijn terecht.

De ouderenzorg staat voor een complexe uitdaging, waarbij de druk om de zorg anders te organiseren botst met de tijd die er nodig is voor deze transformatie. Bestuurders zien deze urgentie en willen dit ook oplossen. Maar de hele samenleving moet hierbij betrokken worden: alle generaties.

Want de gevolgen van het niet aanpakken van de huidige problemen kunnen ernstig zijn, zowel voor ouderen als voor de maatschappij als geheel. Omdat de ouderenzorg niet door kan op de oude voet, moet de rest van de samenleving zich beter voorbereiden op de vergrijzing. Mensen moeten op tijd maatregelen nemen voor hun oude dag of die van hun ouders. Bijvoorbeeld door woningen op tijd aan te passen en afspraken te maken met familie en omgeving.

Ook als kennisorganisatie kunnen we hierbij ons steentje bijdragen. Als we zien dat een bepaalde aanpak in de regio aanslaat, dan kunnen we deze kennis delen. Hiermee hoeven verschillende zorginstanties niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er is spanning tussen de benodigde snelheid en de tijd die het kost om het anders te gaan doen. Het delen van ervaringen kan tijd en geld besparen.

Om ouderen in Nederland straks nog een waardige oude dag te geven, is een gebalanceerde aanpak nodig. Hierbij moeten snelheid en zorgvuldigheid hand in hand gaan. De basis is goed in Nederland. We moeten ervoor zorgen dat mensen de zorg krijgen die ze verdienen.

Meer binnen de rubriek Zorg