Uitwisselingsprogramma militair en civiel personeel van start

12 FEB 2019 13:40 | FME

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant- generaal Martin Wijnen en FME- voorzitter Ineke Dezentjé Hamming zullen aanstaande woensdag 13 februari voor één dag van baan wisselen. Daarmee trappen zij officieel het uitwisselingsprogramma voor defensie en civiel personeel af. Het uitwisselingsprogramma is een initiatief van het Platform Defensie Bedrijfsleven Next Level (PDB NL), waarvan Wijnen en Dezentjé de voorzitters zijn.

Luitenant-generaal Wijnen zal onder andere meepraten over het FME Artificial Intelligence platform en over het FME programma UpgradeNL, dat heel Nederland ‘techwijs’ wil maken. Daarnaast brengt Wijnen een bezoek aan Smart Industry Fieldlabs en een bedrijfsbezoek. Tijdens deze bezoeken komen de laatste technologische ontwikkelingen en hoe dit ons werk verandert aan de orde. Dezentjé ‘werkt’ op haar beurt bij de krijgsmacht en zal onder andere het Generaalsberaad voorzitten. Ook sluit Dezentjé aan bij de Directie Operaties, waar ze wordt gebriefd over de lopende inzet van de krijgsmacht.

Toekomst

Defensie zit midden in een transitieproces naar een toekomstbestendige -adaptieve- krijgsmacht. Defensie wil de blik naar buiten richten en intensiever samenwerken met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven heeft baat bij een sterke, innovatieve krijgsmacht en een veiligere wereld. Zonder veiligheid en stabiliteit is economische vooruitgang en welvaart een utopie.

Bedrijven nemen deel aan cyberoefeningen van Defensie. Om de zorgsector te ontlasten zouden medisch militairen in ziekenhuizen kunnen werken als zij niet op uitzending zijn. En logistieke bedrijven kunnen de warehousing van F-35 jachtvliegtuigen uitvoeren. Voorbeelden van hoe Defensie het bedrijfsleven, en andersom, kan helpen in een wereld waarin sprake is van een verslechterde veiligheidssituatie, waarin snelle technologische ontwikkelingen een ware revolutie veroorzaken en grote tekorten op de arbeidsmarkt het verdienvermogen van de BV Nederland dreigen te ondermijnen.

Defensie en het bedrijfsleven vissen vaak in dezelfde vijver bij de zoektocht naar (technisch) personeel. Door samen te werken, personeel uit te wisselen en te streven naar duaal werkgeverschap, kan het schaarse personeel goed benut worden.

 

Woordvoerder FME: Iris van Delden: 06 - 15279413, iris.van.delden@fme.nl Woordvoerder Defensie: kolonel Jos van der Leij: 06 - 12914082 j.vd.leij@mindef.nl In het PDB NL zijn het ministerie van Defensie, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME, TLN, NIDV, VNO-NCW en MKB-Nederland vertegenwoordigd. Het PDB NL heeft als doel de belangen van Nederlands grootste werkgever –Defensie– en van bedrijven uit de industrie op elkaar aan te sluiten.

Meer binnen deze rubriek