'50-plussers onterecht afgeserveerd bij werving voor topfunctie'

14 JUN 2022 13:49 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Britt Blomsma, Ebbinge, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Tienduizenden ongewenst werkloze 55-plussers ondanks recordkrapte | Nieuwsuur

Ondanks de enorme krapte op de arbeidsmarkt, hebben 50- en 60-plussers moeite met het vinden van een passende nieuwe baan. Ook bij de werving van directeuren, bestuurders en toezichthouders speelt leeftijdsdiscriminatie. Er wordt bijna altijd een 40’er gezocht. Ouderen zouden minder energiek, minder ambitieus, minder innovatief en minder vitaal zijn.

Onterecht, zo ervaart Ebbinge tijdens gesprekken en bij het bemiddelen van mensen op eindverantwoordelijke functies. Als je daarbij niet kijkt naar leeftijd, kom je tot mooie inzichten.

Ego staat niet langer centraal

Natuurlijk; iemand van 53 jaar is geen digital native en iemand van 62 jaar verbindt zich waarschijnlijk geen tien jaar meer aan een bedrijf. Maar aan energie, ambitie en veranderkracht geen gebrek. Integendeel. Een ‘late-career’ stap wordt vaker gemaakt vanuit intrinsieke motivatie. Het ego staat meestal niet langer centraal en de ervaringsjaren brengen vaak natuurlijk gezag, inzicht, organisatiesensitiviteit en geduld.

En zo vindt een bedrijf een wervelwind van een bestuurder van 60 jaar, een beschouwende toezichthouder van 30 jaar of een ondernemende CEO van 50-plus.

Britt Blomsma, Director bij Ebbinge Executive Search & Interim Management

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen