World Hearing Day top 50 bekend gemaakt

03 MRT 2023 09:00 | NVAB | Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven

Vandaag, op World Hearing Day, maakt de branchevereniging voor de hoorzorg (NVAB) de World Hearing Day top 50 bekend. Deze top 50 is samengesteld uit nummers van muzikanten met tinnitus of gehoorklachten én nummers over oren en horen. Met de World Hearing Day top 50 vraagt de NVAB op positieve wijze aandacht voor de impact van gehoorklachten op het dagelijks leven en de noodzaak voor preventie.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 3 maart als jaarlijkse World Hearing Day uitgeroepen. Met een groeiende populatie van mensen met specifieke gehoorklachten wordt aandacht hiervoor steeds belangrijker. Daarom blijft de NVAB aandacht besteden aan preventie. Daarbij is één van de doelstellingen dat meer mensen zich bewust worden van het risico van te veel en te hard geluid. Zo moet het aantal bezoekers dat gebruik maakt van gehoorbescherming bij evenementen, festivals en concerten omhoog, want de geluidsvolumes zónder gehoorbescherming zijn schadelijk.

Steeds meer muzikanten zijn open over hún gehoorklachten of tinnitus en spreken zich uit over de noodzaak om gehoorbescherming te dragen. Daarom zet de NVAB hen in de spotlights en vraagt ze met de top 50 aandacht voor het dragen van gehoorbescherming. Dat Beethoven langzaam zijn gehoor verloor en bij het schrijven van zijn negende symfonie al stokdoof was, dat is intussen wel bekend. Maar ook artiesten van nu melden problemen. Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus. Signalen die ons allen zouden moeten aanzetten om zuiniger op onze oren te zijn.

De top 10 van de World Hearing Day top 50 is geworden:

1.      In the air tonight – Phil Collins

2.      Ik leef mijn eigen leven – André Hazes

3.      Binnen zonder kloppen – De dijk

4.      Fix you - Coldplay

5.      I love it loud – Kiss

6.      Tears in Heaven – Eric Clapton

7.      Viva la vida – Coldplay

8.      Englishman in New York – Sting

9.      Scream & Shout – Will.I.Am (&Britney Spears)

10.   Against all odds – Phil Collins

De gehele World Hearing Day top 50 is te vinden op Spotify en via de actiepagina op de website van de NVAB

De NVAB is de branchevereniging van audicienbedrijven en bestaat sinds 1958. De NVAB pleit voor toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de hoorzorg. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de NVAB, via 013-5944768 of via info@nvab.nl.

Meer binnen de rubriek Entertainment