'Voor bestaanszekerheid boeren én natuur is omschakeling naar natuurlijk boeren nodig'

26 FEB 2024 13:42 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Gerard Teuling

Aanleiding:
Plannen voor natuur, stikstof en klimaat onvoldoende om doelen te halen

De plannen van de overheid om de doelen voor natuur, stikstof, klimaat, water en bodem te halen blijven doekjes voor het bloeden. De natuur redden kan alleen als het landbouwroer om gaat: boeren moeten daarvoor omschakelen naar natuurlijke landbouw. Velen willen dit ook. Maar dat is niet eenvoudig: regels zijn belemmerend en financiële middelen ontbreken.

Toch kán het wel. Maar dan moet wel de hele voedselketen, die om de boer heen staat, meewerken. Bij MVO Nederland hebben we die hele keten dan ook samengebracht. Onder de naam ‘Boeren. Natuurlijk!’ komen boeren, inkopers, financiers, verzekeraars en bodembiologen samen en maken we op individueel niveau de businesscase voor natuurlijk boeren rond.

Het begin is er dus al. De volgende stap is opschaling. En daar kan de overheid bij helpen. Wees ambitieus in de wetgeving, spendeer de miljarden aan dit soort omschakeltrajecten, en versimpel de administratieve druk en regelgeving. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk door te pakken. Dan krijgen boeren én natuur de bestaanszekerheid die ze verdienen. 

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw