Een Nijmegenaar onderzocht zijn ‘foute familie’, op 1 januari liggen hun strafdossiers op straat.
Theo Verlaan ging op zoek naar de dossiers van zijn opa, zijn oom en zijn eigen vader over hun gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe ‘fout’ was het gezin van zijn vader? Was zijn opa ‘meebuigend’ zakenman in Nijmegen, of een foute collaborateur? Was zijn familie actief betrokken bij de deportaties van Joodse gezinnen in Nijmegen?
Op zondag 8 december vindt in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek de voorpremière plaats van de documentaire ´Tot ik erachter kwam …, het oorlogsverleden van een naoorlogs Nijmeegs adoptiekind’, gevolgd door een paneldiscussie.
Na de bevrijding werden naar schatting 450.000 Nederlanders strafrechtelijk onderzocht vanwege collaboratie. Hun dossiers lagen tot nu toe verscholen in de kelders van het Nationaal Archief in Den Haag, maar vanaf januari volgend jaar zijn die niet alleen openbaar, maar ook digitaal raadpleegbaar. Ook de dossiers van enkele duizenden Nijmegenaren worden openbaar. Hierdoor kunnen kinderen en kleinkinderen van daders, meelopers én slachtoffers geconfronteerd worden met een oorlogsverleden waar ze tot voor kort weinig of zelfs niets van wisten.
De documentaire Tot ik erachter kwam wordt op 8 december voor het eerst vertoond in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en in de dagen daarop uitgezonden bij Omroep Gelderland. De voorvertoning wordt omlijst met een paneldiscussie over de impact van het openbaar worden van de collaboratie dossiers. Is er naast het recht op openbaarheid ook het recht op vergeten? Wat betekenen de strafdossiers voor de nakomelingen van daders en slachtoffers?
Aan de paneldiscussie nemen deel: Job Cohen, lid Ethisch Beraad Oorlog voor de Rechter Hannie Kool, projectdirecteur Oorlog voor de Rechter Puck Huitsing, voormalig voorzitter Werkgroep herkenning Jeroen Saris, historicus Machlien Vlasblom en hoofdpersoon van de documentaire Theo Verlaan.
Het programma start om 13:30 met een voorbespreking en deel 1 van de vertoning. Na een korte pauze wordt deel 2 vertoond en volgt de paneldiscussie. Gezien het beperkte aantal plaatsen is het raadzaam tijdig te reserveren. Dit kan via welkom@vrijheidsmuseum.nl of 024-397440 tot uiterlijk vrijdag 6 december 16:00. Tickets kosten € 8,- p.p. , de Museumkaart is geldig.
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 8-12-2024
Reserveren: via 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl (uiterlijk 6-12)
Informatie: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl
Website: www.vrijheidsmuseum.nl
Facebook: /vrijheidsmuseumNL,
Instagram: /vrijheidsmuseum; LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum
Dit is een origineel bericht van Vrijheidsmuseum
Ga naar alle berichten van deze organisatie.