Industrie- en vakbondsmanifestatie over compensatie hoge energiekosten

05 OKT 2021 14:00 | FME

Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en leden van vakbonden FNV en CNV houden morgen, woensdag 6 oktober, een manifestatie voor de Tweede Kamer in Den Haag in het kader van de problemen waar bedrijven in de metaalsector mee kampen door de torenhoge elektriciteits- en gasprijzen. FME voorzitter Theo Henrar en FNV metaalvoorman Albert Kuiper zullen demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat gezamenlijk een petitie aanbieden.

Bedrijven in de metaalsector zitten in de problemen omdat de kostprijs voor het produceren hoger is dan de prijs die zij voor hun producten krijgen. De prijs van elektriciteit is het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd. Ook de gasprijs breekt record na record. Dit betekent een veel hogere energierekening voor de bedrijven, terwijl de prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten hard omhoog gaat, wat de kosten nóg verder opjaagt. Daarmee ontstaat er een ongelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven en komt onze concurrentiekracht binnen Europa onder druk te staan.

Onmiddellijk

Werkgevers en werknemers willen dat de overheid ingrijpt door bedrijven financieel te ondersteunen. De zogenoemde Indirecte Kosten Compensatie (IKC) die bedrijven konden krijgen om tegemoet te komen aan de kosten die zij maken voor de uitstoot van CO2 binnen het Emissions Trading Scheme (ETS), is vorig jaar in de ijskast gezet. Werkgevers en werknemers willen dat de overheid de regeling onmiddellijk en ruimhartig weer openstelt voor noodlijdende bedrijven en de voorwaarden voor aanspraak op de regeling versoepelt. Ook moet de tegemoetkoming in de kosten zo snel mogelijk, en niet achteraf zoals voorheen, uitgekeerd worden.

Pijn

In heel Europa stijgen de energieprijzen hard en andere Europese regeringen hebben al ingegrepen om de pijn te verzachten. Vorige week heeft FME met een aantal noodlijdende bedrijven nogmaals een gesprek gehad op het ministerie van EZK, maar tot nu toe is er geen enkele toezegging gedaan.

Zo’n 250 werknemers van noodlijdende bedrijven zullen zich om 14.00 uur melden bij de Tweede Kamer (Prinses Irenepad 1, Den Haag). De pers is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Interviews met FME-voorzitter Theo Henrar en FNV voorman Albert Kuiper zijn mogelijk.

 

Graag aanmelden bij Iris van Delden, woordvoerder FME: iris.van.delden@fme.nl / 06 - 15279413

Meer binnen de rubriek Metalen