'De herfst is voor meteorologen al aan zijn tweeëntwintigste dag bezig'

22 SEP 2021 09:22 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Begin van de herfst | ANP

Vanavond om 21:21 uur begint de astronomische herfst, maar niet voor meteorologen. Voor hen is de herfst vandaag al aan zijn tweeëntwintigste dag bezig. De meteorologische herfst begint al sinds 1780 op 1 september en dat is niet zonder reden.

In 1780 besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen en eerlijk te vergelijken met voorgaande jaren. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen liggen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste.

Astronomische herfst

Dat de astronomische herfst dit jaar op 22 september begint heeft te maken met de stand van de zon. Vandaag staat de zon namelijk loodrecht boven de evenaar. De astronomische herfst start in 2022 en 2023 op 23 september.

Dat de startdatum van de astronomische herfst wisselt heeft met verschillende dingen te maken. Ten eerste spelen schrikkeljaren een grote rol. Daarnaast verschuift de datum waarop de herfst begint op langere termijn door veranderingen in de stand van de aardas. Sowieso zijn de seizoenen niet even lang, doordat de aarde een eivormige baan rond de zon aflegt. Vanwege die wisselingen wordt voor het gemak in kalenders vaak de 21e aangehouden als begin van de herfst.

Rico Schröder, Meteoroloog, Weeronline

Meer binnen de rubriek Meteorologie