'Weekendweer: (onweers)buien verdrijven de warmte'

19 JUL 2024 07:30 | Weeronline

Komend weekend staat in het teken van een weersverandering. Het weekend begint volop zomers met veel ruimte voor de zon bij maxima die op zaterdag uiteindelijk uitkomen tussen 27 graden in de kustgebieden tot maar liefst 33 graden in het zuidoosten. Door de hoge luchtvochtigheid kan het benauwd aanvoelen. In de avond neemt de kans op enkele buien toe en in de nacht naar zondag kunnen op meerdere plekken (onweers)buien vallen. Zondag valt de temperatuur vervolgens een stuk lager uit met 20 tot 25 graden. Daarbij is het licht wisselvallig met enkele buien die over het land trekken. De meeste lijken in het oosten te vallen.

Vrijdag is het al volop zomers in ons land. De dag verloopt overal droog en zonovergoten. Daarbij loopt de temperatuur op naar zomerse waarden in bijna heel het land en in het zuidoosten kan het lokaal al tropisch worden met 30 graden. Door de hoge temperaturen zijn alle Vierdaagse Routes met 10 kilometer ingekort.

Tropische temperaturen

De wind zit zaterdagochtend in de zuidoosthoek, waardoor warme lucht richting ons land wordt aangevoerd. De dag begint daarbij overal droog en veelal zonovergoten. Het is dan ook een heerlijke ochtend om al vroeg naar een meertje te gaan, want halverwege de ochtend is het op veel plekken al zomers warm.

Zaterdagmiddag is het wederom volop zomers in heel het land. Het blijft overal droog en de zon schijnt uitbundig. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar tropische waarden van 30 tot lokaal maar liefst 33 graden in het oosten en zuidoosten. Elders in het land is het zomers warm met maxima van grofweg 27 tot 29 graden en ook op de stranden is het door een aflandige wind goed toeven. Wel kan het door de hoge luchtvochtigheid wat benauwd aanvoelen.

Enkele (onweers)buien verdrijven de warmte

In de avond draait de wind geleidelijk naar het westen en hiermee wordt vanuit het westen geleidelijk meer bewolking aangevoerd. In de loop van de avond en in de nacht naar zondag trekken (onweers)buien over het land. De buien kunnen lokaal pittig uitpakken met kans op onweer, hagel, veel regen in korte tijd en zware windstoten van ongeveer 75 km/uur. Het koelt uiteindelijk af naar 18 of 19 graden.

Zondag een stuk minder warm

De tweede weekenddag ziet er vervolgens heel anders uit. De temperatuur valt met 20 tot 25 graden een stuk lager uit, maar desondanks zijn dit zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Verspreid over het land vallen enkele buien. De meeste buien lijken bestemd te zijn voor het oosten. Mogelijk houden de kustgebieden het een stuk droger. In de avond lijkt het overal overwegend droog te zijn met nog enige tijd flink wat ruimte voor de zon. Er staat een meest matige wind uit westelijke richtingen.

Normaal zomerweer op komst

In de nieuwe week krijgen we te maken met een licht wisselvallig weertype. Af en toe is een bui mogelijk, maar de droge en zonnige momenten lijken wel de overhand te hebben. Dat is natuurlijk goed nieuws voor vakantiegangers in eigen land, maar genieten van zomerse warmte is helaas niet aan de orde. De temperatuur lijkt dagelijks uit te komen tussen 18 en 23 graden.

Het online artikel: https://www.weeronline.nl/nieuws/19-7-2024-weekendweer

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws