'Door dooi zondag beste schaatsweer'

10 FEB 2021 13:42 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Matthijs van der Linden van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Schaatsweekend in het vooruitzicht: na een paar nachten vriezen kan het op grote plassen | ANP

Zondag gaat het regionaal dooien met in het zuiden en zuidwesten 2 tot 4 graden. Juist dan is het ijs op zijn dikst en met het verdwijnen van de kou juist prima schaatsweer.

De ijsgroei komt zondag tot stilstand. In de nacht naar zondag is het voor het laatst flink koud en groeit de ijsvloer voor de laatste keer enkele centimeters aan. Zondagmiddag zullen de eerste plaatsen echt boven het vriespunt stijgen met 2 tot 4 graden boven nul, maar dit betekent niet dat de schaatspret voorbij is.

Zondag zijn er zonnige perioden en later op de dag velden hoge bewolking. Dat het overdag in het zuiden en zuidwesten niet vriest heeft nog nauwelijks invloed op de kwaliteit van het ijs. Door de hogere temperatuur is het juist aangenaam schaatsweer en het blijft waarschijnlijk droog.

In de nacht naar maandag kan het regionaal vriezen, maar is de vorst veel lichter dan de voorgaande dagen. Hierdoor blijft de ijsdikte nagenoeg gelijk. Pas vanaf maandag zal de ijsvloer bij doorzettende dooi afnemen en ook flink nat worden.

Matthijs van der Linden is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie