'Menselijke maat van belang bij opvang vluchtelingen uit Oekraïne'

23 MRT 2022 09:47 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Janny Bakker-Klein, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Niet iedere vluchteling uit Oekraïne krijgt dezelfde behandeling | ANP

Op NOS.nl was vandaag te lezen dat niet iedere vluchteling uit Oekraïne dezelfde behandeling krijgt. Kloppen de papieren niet van een vluchteling en zijn er vragen over de identiteit en over het verblijfsrecht in Oekraïne, dan moeten ze asiel vragen of het land verlaten.

Het is belangrijk dat vluchtelingen, ook die uit Oekraïne, menselijk en gelijkwaardig worden behandeld. Daarbij is het hanteren van de menselijke maat van belang: wat heeft deze persoon meegemaakt, wat heeft deze persoon nodig? Het vraagt vindingrijkheid van professionals en instanties om hier samen met actieve inwoners een passend antwoord op te vinden. Onderzoek toont al langer aan dat vluchtelingen een verhoogd risico lopen op seksueel geweld. Tijdens de vlucht en ook in opvanglocaties zijn de risico’s groter en voelen vooral vrouwen en meisjes zich vaak niet veilig. Belangrijk dat juist ook voor deze groep oog is.

Janny Bakker-Klein is voorzitter Raad van Bestuur bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Sociale zaken