Landelijke aftrap Sportief Rookvrij bij FC Groningen

12 SEP 2022 09:00 | Sportief Rookvrij

Met ambassadeur Rob McDonald op vrijdag 16 september

GRONINGEN – FC Groningen heeft op vrijdag 16 september a.s. de primeur van de landelijke aftrap van ‘Sportief Rookvrij’. Dat gebeurt in samenwerking met voormalig top-profvoetballer Rob McDonald en zijn echtgenote Rosaline als ambassadeurs. 

Met Stoptober voor de deur kan iedereen in Groningen en omgeving, die rookt en daar vanaf wil,  zich via de website van FC Groningen aanmelden voor kosteloze coaching. Een traject aan de hand van een persoonlijke stoppen met roken coach duurt 3 maanden. 

De kosten voor de begeleiding worden vergoed vanuit de basiszorg. Het eigen risico wordt niet aangesproken. Ook eventuele hulpmiddelen vallen onder de vergoedingen. De coaching in Groningen en omgeving gaat telefonisch of middels videobellen.

Rookvrije generatie: ook buiten

In samenwerking met NOC*NSF en de Rookvrije Generatie heeft de KNVB als doel gesteld dat in 2025 alle voetbalverenigingen (nagenoeg) rookvrij zijn, ook in de buitenruimtes. Bij de meeste clubs zijn de binnenruimtes inmiddels rookvrij. Maar in en om de velden en stadions wordt nog volop gerookt. Sportief Rookvrij biedt hiervoor een oplossing door middel van het actief aanbieden van kosteloze stoppen met roken coaching.

“Dus niet alleen een bordje ophangen ‘roken verboden’, maar mensen die roken en die er vanaf willen, helpen om te stoppen met roken,” aldus  Rob McDonald, voormalig topscorer bij FC Groningen. Hij en zijn vrouw Rosaline komen 16 september een presentatie geven over Sportief Rookvrij. Dat is dan tevens de landelijke aftrap voor het betaald voetbal.

Inspannen

Voor clubs die hun schouders onder dit project willen zetten om Sportief Rookvrij goed onder de aandacht brengen, is een onkostenvergoeding beschikbaar. Omgerekend ontvang de club voor iedere stopper een inspanningsvergoeding van 20 euro. Dit is uniek. Ook de stopper zélf moet zich inspannen. Hij of zij is verplicht het traject af te maken. ‘Want als je A zegt moet je ook B zeggen,” aldus McDonald.

Topsport

“Stoppen met roken lijkt op topsport. Het gaat om de juiste mindset en doorzetten, wat er ook voor nodig is.” McDonald heeft zelf ooit één sigaret opgestoken (“Dat was eens en nooit meer”) en zal 16 september ingaan op vragen van het publiek wat ervoor nodig is om een succesvolle topvoetballer te worden. De voormalige kopsterke spits speelde in de jaren 1982/85 en 86/87 voor FC Groningen en scoorde tijdens het UEFA cup in 1983  in het groen-witte FC shirt tegen Atletico Madrid en  Inter Milaan. McDonald werkt tegenwoordig als internationaal consultant in de voetbalbranche.

Zijn vrouw Rosaline, die wel heeft gerookt, vult aan: “Iedereen in het netwerk van de deelnemende voetbalclub kan deelnemen aan Sportief Rookvrij: supporters, sponsoren, familieleden en vrienden. Iedere roker die wil stoppen kan zich via de website van FC Groningen ervoor aanmelden, door te drukken op het logo van Sportief Rookvrij. Op deze manier kunnen we samen een gezond verschil maken in de maatschappij.”

Feel good hormonen

Rosaline Ratering-McDonald is trainer leefstijlbegeleiding, stoppen met roken coach en schrijfster van boeken over gezonder leven. Op vrijdag 16 september zal zij daarover het een en ander vertellen en ‘stoppen met roken’ in een breder perspectief plaatsen. “Als coach zie ik dat cliënten die een alternatief vinden voor de verslaving, succesvoller zijn met stoppen dan cliënten die dat niet doen. Door te beginnen met sporten, of met meer bewegen, pak je een belangrijk onderdeel van een gezondere leefstijl aan. Je maakt dan ook feel good hormonen aan, je conditie gaat vooruit en je draagkracht wordt groter. Dat maakt het stoppen met roken makkelijker.”

Rosaline is aangesloten bij een landelijk netwerk van professionele, medisch erkende stoppen met roken coaches, Medipro. Medipro is landelijk de grootste aanbieder van gespecialiseerde stoppen met roken zorg. De coaches helpen middels persoonlijke coaching op locatie, telefonische coaching of videocoaching. De kosten van een traject, inclusief eventuele hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, worden door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoedt vanuit de basiszorg. Ook Menzis werkt hieraan mee. Iedere roker die wil stoppen kan zich eens per jaar aanmelden voor een traject met een professionele coach.

Meer en beter bewegen helpt!

Simon Cageling manager MVO van FC Groningen is enthousiast: “Sportief Rookvrij past binnen onze ambitie om mensen meer en beter te laten Bewegen. Om echt van het roken af te komen is het belangrijk dat je andere manieren hebt om te ontspannen. Sport en bewegen zijn hier uitstekende middelen voor.  We werken mee aan dit initiatief, omdat wij geloven dat ieder mens  kan groeien en zich kan ontwikkelen. Echter zorgt roken voor een dusdanige beperking, dat je niet het maximale uit jezelf kan halen. Op naar een vitale regio!”

Fotobijschrift 1: Rob McDonald (rechts) Sportief Rookvrij en Simon Cageling hoofd Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van FC Groningen (foto: Sportief Rookvrij). Foto’s met bronvermelding vrij van copyright.

Fotobijschrift 2: V.l.n.r Ambassadeur Rob McDonald van Sportief Rookvrij,  Simon Cageling van FC Groningen maatschappelijk, Jenny Zevenberg vrijwilliger en Jan-Dirk Zwerver support team  (foto: Sportief Rookvrij). Foto’s met bronvermelding vrij van copyright.

Fotobijschrift 3: Rosaline en Rob McDonald ambassadeurs Sportief Rookvrij (foto RobMcPRO)

Fotobijschrift 4: QR code sportief rookvrij - fit met FC GRONINGEN

-----------------------------------------

Aanmelden Sportief Rookvrij 

Meedoen en aanmelden kan via: https://www.fcgroningen.nl/fit-met-fc-groningen

Let op: alleen via deze link wordt de onkostenvergoeding voor de club geactiveerd. De vergoeding is bedoeld om het project goed onder de aandacht te kunnen brengen. 

-----------------------------------------

Reserveren presentatie met Rob McDonald op 16 september a.s.

Geïnteresseerden in de presentatie met ambassadeur Rob McDonald op vrijdagavond 16 september in het Fluxhuis in de Euroborg kunnen de bijeenkomst gratis bijwonen. Het is bedoeld voor rokers en/of familieleden en vrienden die een roker meenemen.

Zaal open vanaf 19 uur. Aanvang 19.30 uur, einde ca. 21.30 (inclusief rookpauze buiten de rookvrije zones).

Reserveren voor de bijeenkomst is raadzaam, want er kunnen max. 90 mensen in de zaal en vol = vol.

Met een bevestiging van uw aanmelding kunt u er gegarandeerd bij zijn.

Mail uw voor- en achternaam naar: r.mcdonald@medipro.nl

Meer binnen de rubriek Gezondheid/gezondheidszorg