Schrijfster boek ‘Blijf natuurlijk’ luidt noodklok:Borstimplantaatziekte kan dodelijk zijn

30 NOV 2022 08:30 | Rosaline Ratering-McDonald

”Siliconenvergiftiging vereist stappenplan met integrale aanpak”

AMSTERDAM – Slachtoffers van siliconenvergiftiging door borstimplantaten weten vaak niet goed wat ze zelf kunnen doen aan hun klachten. En artsen stellen vaak te laat of een verkeerde diagnose. Rosaline McDonald liet haar borstimplantaten verwijderen en schreef daarom een boek met een stappenplan voor herstel. “Een integrale aanpak is noodzakelijk.”

Haar boek ‘Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent’ is vanaf 6  december beschikbaar als paperback. Het is opgedragen aan haar vriendin Jacqueline Roes die in november 2021 overleed aan de gevolgen van borstimplantaatziekte. Jacqueline Roes koos voor euthanasie. “Verder leven was voor haar onmogelijk geworden. Borstimplantaatziekte kan dodelijk zijn.”

Onder de radar

Klachten worden volgens Rosaline McDonald vaak te laat herkend en meestal niet direct in verband gebracht met siliconen borstimplantaten. ”Omdat de klachten zo divers kunnen zijn, kan de ware oorzaak – vergiftiging door siliconen en afbraakproducten - lang onder de radar blijven. Daardoor gaat kostbare tijd verloren. Artsen en medisch specialisten leren er niets of nauwelijks over in hun opleidingen. De meeste artsen weten zelfs niet eens dat borstimplantaten kanker kunnen veroorzaken. Bovendien ontkennen veel plastisch chirurgen nog steeds keihard het ziekmakende effect van siliconen implantaten. Daarmee beschermen ze belangen van een miljardenindustrie. Dit boek moet helpen om daarin verandering te brengen. Zie mij maar als een soort klokkenluider.”

Wetenschappelijke bewijzen

Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat siliconen borstimplantaten veilig zijn. De bewijzen dat ze grote risico’s met zich meebrengen daarentegen stapelen zich wereldwijd op. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat borstimplantaten een beperkte houdbaarheid hebben en soms al na enkele maanden lichamelijke en mentale klachten kunnen veroorzaken.

In ‘Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent’ komt onder meer  weefselonderzoeker dr. Henry Dijkman aan het woord met actuele wetenschappelijke inzichten. “Alle siliconen borstimplantaten zweten of lekken vanaf dag één. Binnen 5 tot 15 jaar scheurt bovendien 31% van alle implantaten en neemt de belasting van ziekmakende siliconen in het lichaam sterk toe. Eén op de 10 vrouwen wordt er ziek van. Voor alle dragers van siliconen borstimplantaten is het een belasting voor het lichaam omdat alle siliconen borstimplantaten een chronische ontstekingsreactie veroorzaken en siliconen het lichaam in migreren,” aldus dr. Dijkman. “Bij 60 procent van alle vrouwen die aan implantaten beginnen moeten ze één keer of vaker worden vervangen vanwege klachten.”

Symptomen

Borstimplantaatziekte (ook wel Breast Implant Illness, BII) wordt inmiddels geassocieerd met meer dan 50 wetenschappelijk bewezen verschillende symptomen en 30 verschillende klachten. Zo wijst bijvoorbeeld dit artikel naar een onderzoek dat siliconen borstimplantaten verschillende soorten kanker zouden kunnen veroorzaken, waaronder huidkanker en lymfeklierkanker. En dit artikel wijst uit dat voor een zwangere vrouw en haar ongeboren kind (embryo) lekkende borstimplantaten net zo schadelijk zouden kunnen zijn als andere giftige stoffen zoals nicotine en alcohol.

Stappenplan

Rosaline McDonald liet zelf drie jaar geleden haar 15 jaar oude borstimplantaten verwijderen. “Ik ben er erg ziek van geweest. Pas na de verwijdering knapte ik langzaam op. Bij mij waren het vooral gewrichtsklachten. Inmiddels heb ik geen borstimplantaten meer, maar wel twee kunstheupen. Best jong voor iemand van nog geen zestig.”

Het stappenplan voor herstel in haar boek bestaat uit 9 verschillende stappen. “Een integrale aanpak met aandacht voor lichamelijke en mentale aspecten biedt de meest kans op succes. Daarvoor is het nodig dat deskundige artsen samen werken. Het begint, als je klachten hebt, met volledige verwijdering van de borstimplantaten. Ook kapsels moeten verwijderd worden. Aanpassing van leefstijl en detox onder professionele begeleiding zijn twee andere vereisten.

Het herstelplan is volgens de schrijfster niet alleen voor vrouwen relevant, maar ook voor mannen en transgenders met siliconenimplantaten.

Paperback

De schrijfster heeft het eerste exemplaar van het boek Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent’ overhandigd aan directeur Patrick Driessen van SHE.Health clinics in Amsterdam. SHE.Health clinics is kennis- en expertisecentrum voor vrouwenzorg en is gespecialiseerd in onder meer de behandeling van borstimplantaat ziekte. Centraal daarbij staat een integrale aanpak en samenwerking van artsen en therapeuten.

Het boek is vanaf 6 december a.s. voor belangstellenden verkrijgbaar als paperback, via Gezondeleefstijlcoach.nl (zie link). De opbrengst is bedoeld om een Engelstalige versie mogelijk te maken. Via www.gezondeleefstijlcoach.nl is ook een kosteloze digitale versie beschikbaar. “Ik wil de boodschap dat siliconen borstimplantaten risicovol zijn, voor zo veel mogelijk mensen mogelijk mensen laagdrempelig toegankelijk maken,” aldus Rosaline McDonald.

https://gezondeleefstijlcoach.nl/blijf-natuurlijk-je-bent-mooi-zoals-je-bent/

 

Fotobijschrift: Cover van het boek Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent (foto: copyrightvrij)

Fotobijschrift: Sfeerfoto boek in hand: Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent (foto: Moons Arts)

Fotobijschrift: Rosaline Ratering-McDonald schreef het boek Blijf natuurlijk – je bent mooi zoals je bent (foto: Gezondeleefstijlcoach.nl)

Fotobijschrift: Foto boekoverhandiging  Patrick Driessen van SHE.Health (foto rechts) ontving het eerste exemplaar uit handen van de schrijfster. (foto Moons Arts)

Fotobijschrift: Wetenschapper dr. Henry Dijkman: “Alle siliconen borstimplantaten lekken vanaf dag één.” (eigen foto).

Bijlagen:

Bijlage 01_Over de schrijfster

Bijlage 02_aanvullende informatie

Bijlage 03_HR bestand boek Blijf natuurlijk _r.mcdonald

Meer binnen de rubriek Gezondheid/gezondheidszorg