VvE Belang lanceert tool om problemen binnen VvE uit te bannen

04 DEC 2017 06:00 | Stichting VvE Belang

VvE Belang presenteert vandaag haar online voorlichtingsplatform ‘Thuis in de VvE’ dat het functioneren van complexen met zowel huurders als eigenaren moet versoepelen, machtsmisbruik van grooteigenaren binnen deze complexen moet tegen gaan en de dialoog tussen huurders en eigenaren moet vergemakkelijken. VvE Belang lanceert deze website  vandaag tijdens haar jaarlijkse congres te Nieuwegein.

Met deze tool  ‘Thuis in de VvE’ komt VvE Belang tegemoet aan de wens die in 2016 door toenmalig minister voor Wonen, Stef Blok, was geformuleerd voor appartementencomplexen waar eigenaars en huurders samenwonen, de zogenaamde gemengde complexen. Blok concludeerde destijds dat gebrekkige informatievoorzieningen en ontoereikende communicatie invloed hadden op de relatie tussen huurders en eigenaren. Er bestonden veel misverstanden bestonden tussen verschillende partijen, zoals de VvE-beheerder, een VvE-bestuur, een verhurende eigenaar of groot-eigenaren zoals woning corporaties.

VvE Belang neemt met de lancering van het platform ‘Thuis in de VvE’ maatregelen om in de toekomst misverstanden te voorkomen en wil betrokken partijen informeren over thema’s als overlast, overleg, energie of duurzaamheid binnen VvE’s. De online toolbestaat uit een interactiekaart tussen de verschillende belanghebbenden in een gemengd complex. De site laat duidelijk zien welke partijen actief zijn en hoe zij zich verhouden binnen een VvE. Ook zijn er thema’s aan de interactie toegevoegd zodat bewoners en beheerders van het complex eenvoudig kunnen terugvinden wat hun positie is en wat bijvoorbeeld de gemeente voor hen kan betekenen.

In de helft van alle appartementencomplexen wonen eigenaren en huurders samen. In een gemengd complex zijn de eigenaren verenigd in een VvE terwijl de huurders geen lid zijn van de VvE en ook geen toegang hebben tot de vergaderingen. Huurders hebben dus geen  inspraak op onderhoudsplannen, het beheer of leefregels. Wel bindt de verhurende eigenaar de huurder aan de regels van de VvE door de huurder een verklaring te laten ondertekenen waarin deze aangeeft zich aan de regels binnen de VvE te houden. Voor bewoners van een gemengd complex is het dus niet eenvoudig om weten met wie hij te maken heeft en wat zijn -juridische- relatie is tot deze partij. Als een huurder een klacht heeft over zijn buurman, een eigenaar binnen de VvE, waar moet hij zich dan melden? Bij de beheerder? Bij zijn verhuurder? Als een huurder graag zonnepanelen op het dak van de VvE wil, kan dat dan? En bij wie moet hij dan zijn? De online tool ‘Thuis in de VvE geeft antwoord op deze en nog vele andere vragen.

De website Thuis in de VvE (www.thuisindevve.nl is vanaf 4 december 2017 live.

---- Niet voor publicatie ---- Voor vragen of commentaar: Kees Oomen, directeur van VvE Belang Tel: 06 – 53 83 63 07 Email: oomen@vvebelang.nl. VvE Belang: de grootste belangenbehartiger voor VvE’s in Nederland Stichting VvE Belang is de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor Vereniging van Eigenaars (VvE's) en appartementseigenaren met ruim 11 duizend aangesloten VvE’s die meer dan 250 duizend appartementseigenaren vertegenwoordigen. VvE Belang zet zich in voor het versterken van de positie van de VvE’s en appartementseigenaren in Nederland en komt op voor hun belangen. Naast collectieve belangenbehartiging kunnen deelnemers gebruikmaken van gespecialiseerde juridische en bouwkundige dienstverlening. Ook worden voorlichtingsbijeenkomsten aangeboden met jaarlijks duizenden bezoekers, ontvangen de aangeslotenen het vakblad VvE Magazine en profiteren ze van tal van kortingen op cursussen en andere relevante zaken. In Nederland zijn zo’n 144 duizend VvE’s waarvan 125 duizend met tenminste één woning. Deze VvE’s vertegenwoordigen in totaal ruim 1,1 miljoen appartementen.

Meer binnen de rubriek Bouw en constructie