'Overheidsbeleid nodig om stokkende verduurzaming te keren'

25 JAN 2024 12:37 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Wouter Scheepens

Aanleiding:
‘Juist biologische boeren worden door stikstofbeleid tegengewerkt’

Ondanks dat het areaal biologische landbouw iets is toegenomen en de stikstofuitstoot door de energiecrisis is gedaald, merken we over de hele linie dat de overheid aan zet is om consistent beleid te ontwikkelen dat duurzaam ondernemen financieel en commercieel aantrekkelijker maakt.

Wij zien het ambivalente beleid terug op meerdere fronten, niet alleen op biologische landbouw. Zo subsidieert onze overheid het gebruik van superbroeikasgassen in airconditioners terwijl dat Europees verboden is. En het gebruik van circulaire grondstoffen is nog steeds niet verplicht, terwijl nieuw plastic zo goedkoop is dat ook daar de verduurzaming stopt.

Slechts 17,5 procent van onze economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar. De NEx laat zien dat de verduurzaming van de economie tegen beleidsgrenzen aanloopt.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid