'Klimatologisch droge aprilmaand nu regionaal al nat'

08 APR 2022 17:05 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: April doet wat hij wil en de lente lijkt ver weg. Deze hele week herfstweer: 'Dagelijks regen en veel wind' - Dagblad van het Noorden

Maart was bijzonder droog in Nederland met in sommige regio's liefst 4 weken lang geen druppel regen. Inmiddels is het weer omgeslagen en hebben we juist grote hoeveelheden neerslag te verwerken gekregen. De beginnende droogte is daarmee direct weer verdwenen.

Zoals we de laatste jaren vaker zien volgen de 'seizoenen' elkaar snel op in de lente. Waar we in maart vaak zonnig en aangenaam lenteweer hadden, werd het eind van de maand ineens winter. Een pak sneeuw in de ochtend van 1 april maakte dat beeld compleet.

Vervolgens bleef het in de eerste week van april regenen en dat levert nu al regionaal een te natte april op. Met name in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en het noordoosten hebben veel plaatsen al 50-70 millimeter regen gemeten. Terwijl normaal slechts 40-45 millimeter over de hele maand valt.

Gemiddeld over het land is de eerste acht dagen van april 36 mm gevallen, tegenover 41 normaal in de hele maand. Daarmee is april gemiddeld genomen de droogste maand van het jaar, maar in 2022 dus niet. Komende weken zal de neerslagsom verder oplopen tot boven het klimaatgemiddelde.

Jaco van Wezel is meteoroloog, woordvoerder en manager Content & PR bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Meteorologie