'Meer zeggenschap zorgpersoneel is oplossing voor regeldruk'

05 NOV 2021 10:57 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Henk Nies, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: De Jonge wil sneller zeggenschap voor zorgprofessionals - Skipr

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er nauwelijks in geslaagd om tijdens zijn regeerperiode de regeldruk te verminderen en op die manier het werkplezier te vergroten en het personeel te behouden voor de langdurige zorgsector. Dat zei hij onlangs in een debat met de Tweede Kamer. De Jonge wees wel op een oplossingsrichting: meer zeggenschap voor zorgpersoneel. Hij wil de invoering van zeggenschap in alle zorgsectoren een stevige stimulans geven door 10 miljoen euro uit te trekken voor het versnellen van de invoering van zeggenschap in de zorg.

Kennisorganisatie Vilans werkt aan het verminderen van regeldruk in de langdurige zorg met programma ORDLZ. Vertrouwen in zorgpersoneel en vergroten van zeggenschap kunnen de bureaucratie verlagen, zo is de ervaring van Vilans. Het is goed dat minister De Jonge hierin wil faciliteren en ondersteunen. Het beoordelen van het nut van elke regel door de zorgprofessionals is een goede suggestie. Daarmee stimuleer je dat (nieuwe) regels meer aansluiten op de behoefte van de zorgprofessional, die daardoor bijdragen aan hun werk en als nuttig worden ervaren.

Het stimuleren van meer zeggenschap moet echter niet zélf een papieren tijger worden. De procedures om de tien miljoen toe te kennen moeten eenvoudig zijn. En er is ook geen behoefte aan nieuwe adviesraden of vaste commissies in organisaties, met reglementen en voorschriften. Medewerkers kunnen zelf meer verantwoordelijkheid nemen om goed werk zonder onnodige regels te organiseren. Dat gaat het beste als er een werkklimaat is waarin zij zich uitgenodigd voelen om van zich te laten horen. Managers zijn er om met medewerkers het werk makkelijker te maken.

Henk Nies is Directeur Strategie en Ontwikkeling bij Vilans

Meer binnen de rubriek Zorg