'Dierenwelzijn grote afwezige in landbouwvisie CDA'

06 JUL 2021 15:22 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Sjoerd van de Wouw, Stichting Wakker Dier, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: CDA wil landbouw omvormen, veehouderij zal gaan krimpen (2) | ANP

Vandaag maakte het CDA haar nieuwe landbouwvisie bekend. De meeste aandacht krijgt het pleidooi voor een kleinere veestapel. Maar ook het ontbreken van een visie op dierenwelzijn, is opvallend.

Inkrimping veestapel

Dat het CDA niet mordicus tegen een inkrimping van de intensieve veehouderij meer is, is onmiskenbaar een doorbraak. Ook is het zeker moedig te noemen dat het CDA deze onvermijdelijke keus nu zelf openlijk bepleit en er bij de kabinetsformatie niet voor kiest 'stampvoetend' de schuld aan de andere kabinetspartijen te geven.

Decennialang zat het CDA vrijwel altijd in het centrum van de politieke macht en leverde vaak de landbouwminister. Dit was meestal een voorbode voor een kabinetsperiode waarin de veehouders weinig in de weg werd gelegd. Nederland is uitgegroeid tot het meest veedichte land ter wereld. Op stikstof, klimaat en dierenwelzijn loopt de vee-industrie muurvast. Het was dan ook niet de vraag óf de veestapel ingekrompen zou worden maar wanneer de politieke moed er was om hiermee aan te vangen. Het nieuwe standpunt van het CDA kan dit in een stroomversnelling brengen.

Dierenwelzijn ontbreekt

Iets anders opmerkelijks aan de CDA landbouwvisie is het vrijwel ontbreken van aandacht voor dierenwelzijn. Het enige dat erover wordt gezegd is: "Wanneer een boer goed is voor zijn dieren, dan is het dier ook goed voor de boer." Dat dit veel te simpel is, blijkt uit het feit dat de vee-industrie decennialang goed heeft verdiend aan het fokken van plofkippen. Voor de plofkippen zelf was dit een hel.

Problemen niet op bordje van dier afschuiven

Een serieuzere visie op dierenwelzijn had niet mogen ontbreken bij de ‘landbouwpartij’. Wellicht is het ontbreken van zoveel woorden aan dit belangrijke maatschappelijke thema juist veelzeggend en een bewuste keus. Gaat, als het aan het CDA ligt, het dier straks de prijs betalen voor de noodzaak van stikstof- en klimaatmaatregelen? Een voorbode daarvoor is wellicht dat het CDA in haar visie kiest voor doelen en dat de vee-industrie zelf de maatregelen mag bepalen.

Het risico is groot dat dan weer gekozen wordt voor technische oplossingen, zoals bijvoorbeeld filters op hermetisch gesloten stallen. Daarmee los je het ene probleem op door een ander probleem te vergroten. Er is grote behoefte aan een integrale aanpak van alle problemen in de intensieve veehouderij. Ook zeugen in kraamkooien, ploffende kippen en kalveren op lange veetransporten passen niet in een toekomstbestendige veehouderij. Dierenwelzijn mag geen ondergeschoven kindje zijn.

Sjoerd van de Wouw, campaigner juridische en politieke campagne Stichting Wakker Dier

Meer binnen de rubriek Actualiteiten