Bekendmaking programma tiende editie Prinsjesfestival 2022

07 JUL 2022 14:26 | Stichting Prinsjesfestival
  • Tiende editie Prinsjesfestival 
  • Thema 2022: Jouw vrijheid, mijn vrijheid, in gesprek over grenzen
  • Strategisch Partner: Provincie Groningen

Eddy Habben Jansen, voorzitter van Prinsjesfestival en Commissaris van de Koning van Groningen, René Paas presenteren het programma van Prinsjesfestival 2022

Den Haag, 7 juli 2022 - Vandaag is in de Gotische Zaal van Paleis Kneuterdijk het programma gepresenteerd van het jaarlijkse Prinsjesfestival. In de dagen voor Prinsjesdag worden tijdens het Prinsjesfestivalin Den Haag allerlei activiteiten georganiseerd die onze democratische rechtsstaat in de schijnwerpers zetten. 

Eddy Habben Jansen, voorzitter van Stichting Prinsjesfestival, geeft aan dat de verworvenheden van de democratische rechtsstaat momenteel zwaar onder druk staan. Het actuele festivalthema “Jouw vrijheid, mijn vrijheid, in gesprek over grenzen” geeft de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Juist nu is dat van groot belang, stelde HabbenJansen. 

Het is goed gebruik dat het Prinsjesfestival bij de organisatie samenwerkt met één van de provincies. In 2022 krijgt de provincie Groningen de gelegenheid zich te presenteren. 

De Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, benoemt de ambities van de provincie voor de nabije toekomst. Hij laat zien dat Groningen al in de praktijk werkt aan oplossingen voor nationale problemen, bijvoorbeeld op het gebied van energie en klimaat. Maar ook voor de verhouding tussen overheid en burgers raadt Paas aan om Groningen als voorbeeld te nemen. “Toukomst” is het tot nu toe grootste participatietraject in Nederland. Al met al, stelt Paas, kan Nederland dus wel wat meer 'Groningen' gebruiken.

Strategisch partner: de provincie Groningen

De provincie Groningen is in 2022 de strategische partner van het Prinsjesfestival.

Op diverse plekken in Den Haag zal de provincie onder het motto “De toekomst begint in Groningen” haar plannen en ambities voor de komende jaren tonen en daarover in gesprek gaan met het publiek, maar ook met bestuurders, Kamerleden, bedrijven, ambtenaren en studenten.

Terwijl momenteel bij de parlementaire enquête gaswinning wordt teruggekeken op een voor veel Groningers zwarte periode, wordt tijdens het Prinsjesfestival vooruit gekeken. Groningen profileert zich als dé plek voor positieve groei, voor brede welvaart. Groningen legt de focus op drie transities: de omvorming naar een circulaire economie, de omschakeling naar duurzame energie en tenslotte aandacht voor gezond oud worden, aan de hand van 'health care intelligence'.

Het programma

Het festival vindt plaats van 14 tot en met 20 september op diverse locaties in Den Haag. 

Veel vertrouwde festivalevenementen, die de afgelopen jaren druk bezocht werden, staan ook in 2022 op het programma zoals PrinsjesOntbijt aan de Hofvijver en PrinsjesCabaret in Diligentia.

Een mooie traditie zijn de speciale evenementen voor jongeren, zoals PrinsjesBurger (voor MBO-studenten in het PAARD) PrinsjesDebat (voor middelbare scholieren in Nieuwspoort) en PrinsjesKind (voor basisschoolleerlingen in het Theater aan het Spui). De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, geeft dit jaar in de PrinsjesLezing een verdieping op het festivalthema. 

In de zaal van de Eerste Kamer worden voor de tiende keer de PrinsjesFotoprijs en -Boekenprijs uitgereikt. De vorig jaar geïntroduceerde PrinsjesPodcastprijs wordt voor de tweede keer vergeven.

Het festival wordt op 14 september in de Koninklijke Schouwburg feestelijk geopend door Jan van Zanen, de burgemeester van Den Haag, en René Paas, de Commissaris van de Koning in Groningen. Tijdens de opening wordt de PrinsjesPrijs uitgereikt aan de meest invloedrijke politicus van het afgelopen jaar.

Parallel aan het festivalprogramma organiseert de provincie Groningen een keur aan activiteiten en evenementen om “de rest van Nederland” te inspireren met beloftevolle projecten en experimenten. 

Voor alle actuele informatie over het programma: www.prinsjesfestival.nl.

Over Prinsjesfestival

Prinsjesfestival is een burgerinitiatief. Prinsjesfestival viert de democratie. Met veelsoortige activiteiten staan we stil bij het voorrecht en het belang van leven in een democratische rechtsstaat. Prinsjesfestival is een moderne traditie voor jong en oud, voor mensen van overal. Vele vrijwilligers, vrienden, medewerkers, samenwerkende instellingen, overheden en bedrijven maken het festival mogelijk. 

Meer binnen deze rubriek