PERSUITNODIGING: Prinsjesfestival 2022

02 SEP 2022 08:33 | Stichting Prinsjesfestival

Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas,  Myron Hamming, burgemeester Jan van Zanen en Liesbeth van de Wetering zullen op creatieve wijze Prinsjesfestival 2022 openen. 

Den Haag, 1 september 2022 - De 10e editie van het Prinsjesfestival gaat van start. Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, burgemeester Jan van Zanen en Eddy Habben Jansen, voorzitter van Prinsjesfestival verrichten op woensdag 14 september om 10.00 uur in de Commissarissenzaal van Het Nutshuis de officiële opening. Zij zullen op creatieve wijze het festival openen met aandacht voor het thema van 2022 ‘Jouw Vrijheid, Mijn Vrijheid – in gesprek over grenzen’.

Tijdens deze opening maakt juryvoorzitter Jetta Klijnsma bekend wie de PrinsjesPrijs 2022 wint. De PrinsjesPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een politicus of politica, die van bijzondere betekenis is geweest voor het gezag van de parlementaire democratie.

In de middag van 14 september houdt minister van Financiën, Sigrid Kaag, om 14:15 uur PrinsjesCollege op het Segbroekcollege (locatie Klaverstraat) waar zij aansluitend de Kindertroonrede in ontvangst zal nemen.

Naast de vertrouwde onderdelen zoals PrinsjesBurger, PrinsjesRede, PrinsjesDebat en PrinsjesCabaret in Theater Diligentia is er ook weer een PrinsjesLezing. PrinsjesLezing wordt op woensdagmiddag 14 september gehouden door de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, locatie Hoge Raad der Nederlanden.

We voeren het gesprek over de betekenis van vrijheid vaak pas als mensen een verlies aan vrijheid ervaren. Voor steeds meer burgers in Nederland is dat nu het geval. Doordat ze steeds meer moeite hebben rond te komen. Doordat ze geen vaste of veilige woonplek hebben. Of doordat ze in de wacht staan voor behandeling of herstel. De overheid heeft een verantwoordelijkheid richting burgers om ze die vrijheid te laten voelen. Immers, de overheid is er voor de burger en niet andersom. Maar waar begint de verantwoordelijkheid van de overheid en waar houdt die op? Wat is de basis waarop de burger kan vertrouwen? Een steeds nijpender vraag in deze tijden van crises. De overheid kan deze discussie niet langer uit de weg gaan, vindt Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen.

De volgende dag, 15 september, maakt Jan Anthonie Bruijn in de Eerste Kamer de winnaars bekend van de PrinsjesFotoprijs, de PrinsjesBoekenprijs en de PrinsjesPodcastprijs voor respectievelijk de beste politieke foto, het beste politieke boek en de beste politieke podcast van het afgelopen jaar.

Op zaterdag 17 september is de grote publieksdag met de PrinsjesMarkt op het schelpenpad langs de Hofvijver inclusief hoedenshow, dansoptredens, workshops voor kinderen, muziekoptredens en de markt met accessoires en versnaperingen. Allemaal gratis toegankelijk voor iedereen. In de ochtend vindt hier ook PrinsjesOntbijt plaats met de burgemeester, 600 Hagenaars en Hagenezen en een uitgebreide delegatie uit Groningen. Ook op deze zaterdag start de PrinsjesHoedenwandeling vanaf de PrinsjesMarkt. Iedereen met een hoed kan zich aanmelden en is welkom voor een modieuze stadswandeling ofwel de The Hague Hatstroll.

Groningen is de PartnerProvincie van Prinsjesfestival 2022 en organiseert extra evenementen. De thema’s die aan bod komen zijn: energie & gezondheid, duurzame voedselsystemen & mobiliteit, kunst / cultuur en digitalisering. Alle evenementen zijn te vinden op: https://prinsjesfestival.zoz.events 

Informatie is te vinden op www.prinsjesfestival.nl

Meer binnen de rubriek Entertainment