'Belastingplan 2022 voor spaarder nog steeds oneerlijk'

22 SEP 2021 11:54 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Amanda Bulthuis, Geld.nl, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Belastingplan 2022: beter belastingstelsel | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Uit een bijlage bij het Belastingplan 2022 dat het Ministerie van Financiën presenteerde op Prinsjesdag, blijkt dat de fiscus volgend jaar voor het eerst uitgaat van een negatief rendement voor spaarders, namelijk -0,01%. Dit lijkt een mooi gebaar, gelet op de historisch lage en soms zelfs negatieve spaarrentes die banken op dit moment rekenen. De spaarder heeft hier echter niks aan en de vermogensbelasting is nog steeds oneerlijk.

Fiscus stelt dat iedereen belegt

Als je vermogen in 2022 hoger is dan € 50.650 (of € 101.300 voor fiscale partners samen), betaal je belasting over het veronderstelde rendement over je vermogen boven deze heffingsvrije grens. Zelfs als je vermogen maar een klein beetje boven de grens uitkomt, gaat de Belastingdienst er vanuit dat je ook 33% daarvan belegt. Over het veronderstelde belegginsdeel wordt een fictief rendement van 5,53% gerekend. Gemiddeld komt je veronderstelde rendement hierdoor uit op minimaal 1,82%. Als je belastbaar vermogen hoger is dan € 50.650 euro, wordt dit percentage zelfs nog hoger.

Veronderstelde rendement nooit te behalen met sparen

Die 1,82% is belachelijk hoog, want zelfs de hoogste spaarrente voor een spaardeposito waarbij je je spaargeld 10 jaar vastzet, is nog maar 1,5%. En wie kiest voor een vrij opneembare spaarrekening kan maximaal 0,35% spaarrente krijgen. Het demissionaire Kabinet houdt het dus weer bij pappen en nathouden. Het wordt hoog tijd dat er een nieuw Kabinet komt dat het stelsel op de schop gooit en kijkt naar het daadwerkelijke rendement van spaarders en beleggers. Zo betaalt iedereen over een eerlijk rendement belasting.

Amanda Bulthuis, Financieel expert, Geld.nl

Meer binnen de rubriek Belastingen