Ngo’s: onbestaanbaar en rechtstatelijk zorgwekkend dat Staat F35-verbod wil omzeilen

15 MRT 2024 12:09 | Oxfam Novib

Persreactie Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum

 Ngo’s: onbestaanbaar en rechtstatelijk zorgwekkend dat Staat F35-verbod wil omzeilen

 Den Haag 15 maart 2024 – De NOS bericht vandaag dat het kabinet zoekt naar alternatieve manieren om toch onderdelen voor het F35-gevechtsvliegtuig te leveren aan Israël. Het gerechtshof in Den Haag heeft vorige maand in de zaak die is aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum geoordeeld dat Nederland moet stoppen met alle uitvoer van deze onderdelen naar Israël.

 ‘Het is onbestaanbaar dat het kabinet op deze manier omgaat met de uitspraak van het hof,’ zegt Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib. ‘Gezien de humanitaire catastrofe die zich voltrekt in Gaza, waarvan de vreselijke horrorbeelden de laatste weken alleen maar toenemen, is het uitermate kwalijk dat de Nederlandse staat bezig is om een sluiproute te verzinnen om alsnog onderdelen voor het F35-gevechtsvliegtuig te leveren aan Israël. Dat gaat lijnrecht in tegen de uitspraak van de rechter dat Nederland moet voorkomen betrokken te raken bij ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht in Gaza.’

‘Het is zeer zorgwekkend dat de Nederlandse staat de uitspraak van het gerechtshof naast zich neerlegt. Deze uitspraak is zeer duidelijk: Nederland moet stoppen het leveren van F-35 onderdelen aan Israël. Nederland is verplicht om te voorkomen dat Nederlandse producenten, zoals Fokker, aan Israël – direct, dan wel indirect via de VS, leveren,’ aldus Frank Slijper, wapenhandel expert bij PAX.

‘We zullen ons verdiepen in deze nieuwe informatie van de NOS, waarvan wij de bronnen nog niet hebben kunnen inzien. We zullen de regering om spoedige opheldering vragen, want ook na hun ontkenningen van vandaag blijven er genoeg vragen over.  En als het nodig zullen wij er niet voor terugschrikken om opnieuw naar de rechter te stappen,’ zo stelt Michiel Servaes namens de drie organisaties.

 

Woordvoerders van Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum zijn beschikbaar voor interviews. Contact: Jules van Os, persvoorlichting Oxfam Novib, 06 5157 3683.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid