NIQ Retail Spend Barometer: EK voetbal beïnvloedde zowel de FMCG- als de T&D-markt in Q2

05 SEP 2024 11:30 | NielsenIQ / GfK

Het Europees kampioenschap voetbal heeft zowel de Fast Moving Consumer Goods (FMCG) als de Tech and Durables (T&D) markt in Nederland beïnvloed. Vooral grotere Technical Consumer Goods (TCG) en typische snacks waren veel meer in trek, wat voldeed aan de verwachtingen van retailers voor deze sportzomer. Het regenachtige weer leidde echter tot een merkbare daling van de vraag naar andere productcategorieën, zoals tuinbenodigdheden. Hoe de FMCG- en T&D-sectoren zich in het algemeen hebben ontwikkeld en wat experts van NIQ en GfK voorspellen voor de tweede helft van het jaar, wordt gedetailleerd beschreven in deze editie van de NIQ Retail Spend Barometer. Het combineert gegevens van NIQ en GfK om een zo uitgebreid mogelijk inzicht te bieden in het marktpotentieel en de ontwikkelingen in FMCG- en T&D-markten. 

Over het algemeen stond de periode van mei tot en met juni 2024 in het teken van promotionele activiteiten van retailers rondom het Europees Kampioenschap. Voor TCG leidde dit tot een marktherstel in de laatste weken van Q2 2024, wat resulteerde in een omzetstijging van 2,3 procent voor Q2 als geheel, met name gedreven door tv’s (15 procent meer verkochte eenheden) en videoprojectoren (95 procent meer verkochte eenheden), maar ook minder te verwachten producten zoals friteuses (15,5 procent meer verkochte eenheden), allemaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor FMCG was er veel vraag naar typische snackcategorieën zoals frites of bitterballen/mini’s (die in een friteuse kunnen worden bereid). 

De Nederlandse markt weerspiegelt de regenachtige zomer 

Het tweede kwartaal van 2024 was erg koud en regenachtig in vergelijking met dezelfde periode in 2023, die werd gekenmerkt door verschillende hittegolven. Zo daalde de omzet van ventilatoren en airconditioning ten opzichte van 2023 met 44 procent. In de doe-het-zelf & doe-het-zelfmarkt, waar tuinbenodigdheden onder vallen, leidde het weer tot een omzetdaling van 4 procent ten opzichte van Q2 2023. Deze daling was te danken aan productcategorieën zoals Outdoor BBQ’s (15 procent minder verkochte eenheden) en tuinstokken (15 procent minder verkochte eenheden) en sproeiers (10 procent minder verkochte eenheden). Zelfs in de modemarkt is het regenachtige weer terug te zien: door het slechte weer kochten consumenten in Nederland minder nieuwe zomerkleding, wat resulteerde in een omzetdaling van 2,7 procent. 

FMCG-categorieën die typisch zijn voor de vroege zomermaanden bleven ook achter in vergelijking met de hete vroege zomer van 2023: in Q2 2024 daalde de verkoop van ijs met 6 procent; Terwijl zonnebrandproducten zoals zonnebrandcrème, zonnespray of aftersun verzorgingsproducten in dezelfde periode met 18,9 procent daalden. Dit weerspiegelt dat ondanks de langetermijneffecten van klimaatverandering, die de verkoopperiode voor deze producten kunnen verlengen, het weer nog steeds een zeer tastbare impact heeft op de verkoop. 

T&D: Beter dan verwacht, maar nog steeds onder Q2 2023 

De T&D-markt ligt 1,1 procent onder het tweede kwartaal van 2023, met een aantal opvallende ontwikkelingen binnen de markt. Enerzijds overtrof Technical Consumer Goods de verwachtingen met een omzetstijging van 2,3 procent door een toegenomen vraag naar consumentenelektronica onder impuls van het Europees kampioenschap voetbal. Huishoudelijke apparaten ontwikkelden zich ook zo positief als retailers hadden verwacht voor het tweede kwartaal met een omzetstijging van 4,8 procent, vooral gedreven door kleine huishoudelijke apparaten. De jaarlijkse vakantie-uitbetaling in mei kan een effect hebben gehad op het ondersteunen van consumenten bij het doen van grotere aankopen, zoals een nieuwe tv of een nieuwe koelkast. Aan de andere kant hadden doe-het-zelvers en doe-het-zelf met een omzetdaling van 4 procent en andere categorieën zoals mode te lijden onder seizoen effecten zoals het regenachtige weer. 

FMCG: Volume daalt nog steeds, maar in mindere mate – tabakswetgeving heeft een acute invloed op de markt 

De algemene cijfers voor de FMCG-markt laten een totaal negatief groeipercentage van 0,2 procent zien voor het tweede kwartaal van 2024. De nieuwe wetgeving die tabaksproducten vanaf juli 2024 uit supermarkten verbiedt, heeft er echter al toe geleid dat verschillende supermarkten de hoeveelheid tabak in hun assortiment hebben verminderd. Exclusief tabaksproducten laat de Nederlandse FMCG-markt een groei zien van 1,8 procent ten opzichte van Q2 2023. Tegelijkertijd wordt een veel grotere daling van de verkoop van tabaksproducten in supermarkten verwacht voor de tweede helft van het jaar, wanneer de wetgeving officieel van kracht wordt. 

Over het algemeen is er een trend naar volumedaling en hogere prijzen als gevolg van inflatie, hoewel de ontwikkelingen minder extreem zijn dan in voorgaande jaren. Enkele producten die tegen de trend ingaan en volumegroei laten zien, zijn onder meer zoetwaren binnen het snacksegment, dat als geheel zowel een positief volume als een waardegroei laat zien, gedreven door chocolade en andere zoetwaren. Bovendien maakt het zuivelsegment, ondanks een waardedaling, een volumegroei door, waarbij sommige producten binnen het segment in Q2 zelfs een lagere gemiddelde prijs lieten zien in vergelijking met het voorgaande jaar. 

De marktontwikkelingen worden steeds diverser, waarbij promotiestrategie een grote succesfactor is 

Over het algemeen herstelt de Nederlandse markt zich van verschillende crises op rij: Veel categorieën bevinden zich nog steeds boven het niveau van 2019 (voordat de grotere crises plaatsvonden), wat aantoont dat de markt zich over het algemeen op een positieve manier ontwikkelt. Na de effecten van COVID, inflatie en de Russische aanval op Oekraïne worden de ontwikkelingen van prijs- en verkoopeenheden minder extreem; waardoor categorie specifieke trends kunnen worden waargenomen. 

“Om succesvol te zijn in zo’n gedifferentieerde marktomgeving, moeten retailers rekening houden met drie factoren: assortiment, prijs en promotie. Vooral promotie is de laatste jaren een substantiële factor geworden, aangezien consumenten hebben geleerd om bij aankopen te kijken en actief te zoeken naar promoties”, zegt Jasper Bins, Retail Vertical Director Benelux, NIQ en GfK. “Voor de tweede helft van 2024 zullen grote promotionele evenementen zoals Black Friday nog belangrijker zijn, aangezien consumenten terughoudend zullen zijn met het vooraf kopen van die bekende evenementen. Retailers zullen moeten deelnemen met interessante aanbiedingen, maar deze nog steeds in evenwicht brengen met andere factoren, vooral de standaardprijs tijdens de rest van het jaar om hun marges te beschermen.” 

Over het onderzoek

De NIQ Retail Spend Barometer onderzoekt de consumentenbestedingen aan FMCG- en T&D-producten in Nederland. Het houdt echte verkoopcijfers bij en meet veranderingen in eerdere aankooptrends. De FMCG-categorieën die aan bod komen, omvatten voedsel, kruidenierswaren, bederfelijke waren en bijna-voedsel, en de T&D-categorieën omvatten technische consumptiegoederen, huishoudelijke apparaten, doe-het-zelf en kleding. De gegevens zijn afkomstig van NielsenIQ en GfK retail market measurement, die samen de verkopen van meer dan 350.000 retailpartners wereldwijd meten.

Over GfK

GfK heeft het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld verdiend door kritische vragen in hun besluitvormingsproces op te lossen. In 2023 fuseerde GfK met NIQ, waardoor de twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik werden samengebracht. Samen stimuleren we de groei van klanten door een volledig inzicht te bieden in het koopgedrag van hun consumenten en de dynamiek die van invloed is op hun markten, merken en mediatrends. Met een holistische kijk op retail en de meest uitgebreide consumenteninzichten – geleverd met geavanceerde analyses via state-of-the-art platforms – leveren NIQ en GfK The Full View™.  Ga voor meer informatie naar www.gfk.com

Over NIQ

NIQ is de wereldwijde marktleider op het gebied van consumenteninformatie. Het bedrijf biedt het meest complete inzicht in het koopgedrag van consumenten en ontsluit nieuwe wegen naar groei. In 2023 fuseerde NIQ met GfK, waardoor de twee marktleiders met een ongeëvenaard wereldwijd bereik werden samengebracht. Met een holistische kijk op retail en de meest uitgebreide consumenteninzichten – geleverd met geavanceerde analyses via state-of-the-art platforms – levert NIQ The Full View™. NIQ, is een portfoliobedrijf van Advent International met activiteiten in 100+ markten, die meer dan 90 procent van de wereldbevolking bestrijken. Ga voor meer informatie naar NIQ.com

Meer binnen de rubriek Economie en geld