Veel wateroverlast door zware (onweers)buien

22 JUL 2024 11:41 | Weeronline

Stevige buien die zondag over delen van Gelderland en Overijssel trokken, met name over Twente en de Achterhoek, hebben regionaal voor veel wateroverlast gezorgd. Op verschillende plekken viel in slechts een paar uur tijd een maandhoeveelheid aan regen.

Afgelopen weekend begon nog droog met snel oplopende temperaturen. Zaterdag werd het op verschillende plaatsen tropisch warm en door de hoge luchtvochtigheid voelde het benauwd aan. Later in de middag ontstonden in deze vochtige lucht dan ook de eerste regen- en onweersbuien, die lokaal al vooral tientallen millimeters regenwater zorgden.

Zwaarste buien op zondag

De meest intensieve buien waren echter voor de zondag weggelegd. Nog steeds was er veel vocht in de lucht aanwezig en daarin ontstonden opnieuw zware buien. In de ochtend trok een gebied met buien van zuid naar noord over het land met toen al regionaal 10 tot 20 millimeter neerslag. Ook in Enschede was het al erg nat, maar de zwaarste bui trok pas aan het begin van de avond over. Daar viel toen in korte tijd meer dan 50 millimeter regen, waarmee de dagsom uitkwam op zo’n 65 millimeter.

Lokaal liepen de neerslagsommen nog hoger op naar lokaal zelfs meer dan 100 millimeter. Normaal valt in de hele maand juli zo’n 79 millimeter regen, dus dat laat wel zien hoe extreem deze neerslaghoeveelheden zijn.

Niet verrassend was het dan ook dat de zware buien in de Achterhoek en Twente voor veel wateroverlast zorgden. Zo waren de A1 bij Hengelo en de A35 bij Enschede tijdelijk in beide richtingen afgesloten. Auto’s kwamen vast te zitten in het diepe water en sinds augustus 2010 zijn in deze regio niet zulke toestanden gezien. In Doetinchem stortte een dak van een bedrijf in onder het gewicht van het water en moest de Spoedeisende Hulp van het Slingelandziekenhuis dicht vanwege wateroverlast. 

Ook dinsdag weer stevige buien?

Na een vrijwel droge maandag trekken dinsdag opnieuw enkele stevige regen- en onweersbuien van west naar oost over het land. Daarbij is lokaal ook kans op hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. De nadruk van de zwaarste buien lijkt te liggen op het midden, oosten en zuiden van het land.

Na dinsdag is het tijdelijk droger met meer ruimte voor de zon. Vanaf vrijdag neemt de buienkans wel weer toe, maar de temperatuur blijft aangenaam met dagelijks maxima tussen 20 en 25 graden.


Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws