PrinsjesPrijs 2021 uitgereikt aan oud-Tweede Kamerleden André Bosman en Chris van Dam

15 SEP 2021 14:26 | Stichting Prinsjesfestival

De recent afgezwaaide Tweede Kamerleden André Bosman en Chris van Dam hebben gezamenlijk de PrinsjesPrijs 2021 ontvangen.

De PrinsjesPrijs wordt sinds 2013 jaarlijks tijdens het Prinsjesfestival toegekend aan een politicus die van bijzondere betekenis is (geweest) voor het gezag van het parlement en voor de vitaliteit van de parlementaire democratie van Nederland. In het Europahuis in Den Haag werd vandaag bij de opening van het Prinsjesfestival de prijs uitgereikt aan Bosman en van Dam door juryvoorzitter Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe.

Toetsende en controlerende rol van de Tweede Kamer

De jury van de PrinsjesPrijs heeft met zijn keuze dit jaar de schijnwerper gezet op de taak van volksvertegenwoordigers om namens de burgers zowel het kabinet als de gehele overheid te controleren en benadrukt hiermee het belang van “tegenmacht”. Volgens het juryrapport “vereist de uitvoering van deze essentiële controlerende functie een grote mate van kennis, vaardigheid, doorzettingsvermogen en ervaring”.

Parlementaire commissies

De jury roemt het werk van twee recente parlementaire commissies, die werden voorgezeten door André Bosman (Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties) en Chris van Dam (Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag): “Na verdiepend onderzoek zijn zij erin geslaagd om de overheid goed onderbouwd ter verantwoording te roepen op haar beleid en de resultaten daarvan”. Zij hebben het parlement een spiegel voorgehouden en hebben een aanzet gegeven voor de Tweede Kamer om beter te functioneren. Volgens de jury verdienen de leden van deze commissies allen hulde voor hun doorknede handwerk en voor het feit dat zij over hun politieke schaduw zijn heengestapt om alle betrokkenen ter verantwoording te roepen.

“Het falen van de overheid en haar uitvoeringsorganisaties waardoor burgers compleet in de knel kwamen hebben deze commissies in de rapporten Klem tussen balie en beleid en Ongekend onrecht op overtuigende wijze aan de kaak gesteld”, aldus de jury.

De PrinsjesPrijs gaat naar André Bosman (van 2010 tot 2021 Tweede Kamerlid voor de VVD) en Chris van Dam (van 2017 tot 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA) omdat zij als voorzitters van de parlementaire onderzoekscommissies bewezen hebben hoe belangrijk ervaren en inhoudelijk sterke volksvertegenwoordigers zijn voor het functioneren van het parlement.

Jury

De jury van de PrinsjesPrijs 2020 bestond naast voorzitter Jetta Klijnsma uit politiek journalist Kees Boonman en politiek historica en universitair docent bij de opleiding Geschiedenis van de Radboud Universiteit Carla Hoetink.

Eerdere toekenningen van de PrinsjesPrijs

De eerste PrinsjesPrijs werd in 2013 uitgereikt aan de voormalige voorzitter en griffier van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet en Jacqueline Biesheuvel. In 2014 ging de prijs naar de drie financieel woordvoerders van de zogeheten constructieve oppositie, Wouter Koolmees, Carola Schouten en Elbert Dijkgraaf, in 2015 naar senator Roel Kuiper, in 2016 naar Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, in 2017 naar de Tweede Kamerleden Angelien Eijsink, Sharon Gesthuizen en Helma Neppérus en in 2018 naar Jozias van Aartsen. In 2019 werden europarlementariërs Judith Sargentini, Hans van Baalen en Wim van de Camp gezamenlijk winnaar van de PrinsjesPrijs en in 2020 viel deze eer te beurt aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Prinsjesfestival

De uitreiking van de PrinsjesPrijs maakt deel uit van het jaarlijkse Prinsjesfestival, dat plaatsvindt in Den Haag, in de aanloop naar en op Prinsjesdag. Met het Prinsjesfestival vieren we dat we in een democratische rechtsstaat leven. Het is een burgerinitiatief van vele vrijwilligers in samenwerking met tal van betrokken instellingen, overheden en bedrijven. De inmiddels negende festivaleditie heeft een programma met activiteiten op het snijvlak van politiek, media, onderwijs en cultuur. Het festivalthema is dit jaar “Samen bouwen aan vertrouwen”. Zie voor actuele informatie over alle festivalactiviteiten de website www.prinsjesfestival.nl.

Meer binnen de rubriek Actualiteiten