Uit onderzoek blijkt dat de waterschappen goed op weg zijn naar 100% energieneutraliteit in 2025. Bij de onderhandelingen aan de tafels voor het Klimaatakkoord wijzen de waterschappen op de kansen voor energie uit water. Zo zou energie uit oppervlaktewater kunnen voorzien in circa 40% van de totale warmtevraag van de gebouwde omgeving.
De waterschappen zetten hierop in, omdat zij in het dagelijks werk worden geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom willen ze hun CO2-klimaatvoetafdruk sterk verminderen, onder andere door de productie van biogas uit afvalwater en de inkoop van groene stroom. Uit de Klimaatmonitor blijkt dat de waterschappen in de periode 2005 – 2017 al een vermindering van 52% hebben gerealiseerd.
De waterschappen hebben zichzelf hoge ambities opgelegd als het gaat om duurzaamheid. Zo willen de waterschappen in 2020 voor 40% in de eigen energiebehoefte voorzien en in 2025 100% energieneutraal zijn. De waterschappen waren eind 2017 al voor 33,9% energieneutraal. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen opgesteld door Arcadis in opdracht van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank.
Dit is een origineel bericht van Unie van Waterschappen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.