de Stilte in coronatijd koploper internationale speelbeurten

13 JUL 2022 14:24 | Stichting de Stilte

In 2021 heeft de Stilte de meeste internationale speelbeurten van alle Nederlandse podiumkunstgezelschappen gerealiseerd. Met maar liefst 73 dansvoorstellingen prikkelde de Stilte de verbeelding van kinderen in Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Italië, Polen.

Over de lijst

DutchCulture stelt jaarlijks een lijst samen waarin alle internationale activiteiten van Nederlandse theatergezelschappen zijn opgenomen. Vanaf 2011 staat dansgezelschap de Stilte al bovenaan de lijst met het hoogste aantal internationale speelbeurten als dansgezelschap. In 2021 realiseerde het gezelschap zelfs de meeste internationale speelbeurten van de gehele theatersector. Le Grand Cru en Theater Rotterdam vervullen plaats twee en drie op de lijst met respectievelijk 57 en 51 activiteiten. De gehele lijst is te vinden op de website van DutchCulture.

Corona

de Stilte presenteerde het gehele jaar voorstellingen in het buitenland door in te spelen op lokale maatregelen. Zo presenteerde de Stilte voorstellingen in Frankrijk terwijl er in Nederland een lockdown van kracht was. Waar fysieke voorstellingen niet mogelijk waren door de corona beperkingen presenteerde de Stilte haar voorstellingen online in het Istanbul Theatre Festival in Turkije en het Kurbas Technologies festival in Oekraïne. 

Nieuw theaterseizoen

In het komende theaterseizoen, dat start in september, staan er voor de Stilte weer veel internationale speelbeurten op de planning in onder andere België, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. de Stilte hoopt dat potentiële maatregelen in het najaar niet zullen resulteren in maatwerk voor internationale activiteiten zoals eerder wel het geval was.

De volledige lijst met gezelschappen en speelbeurten is te vinden op: https://dutchculture.nl/en/discipline/3388 de Stilte de Stilte danst! Voor en met kinderen. Voorstellingen op school, in kleine en grote zalen van theaters. Voor dreumesen, peuters, kleuters, kinderen, adolescenten, ouders, grootouders. Vanuit Breda vliegen we uit over de hele wereld. Met om en nabij 1.750 activiteiten per jaar richten we ons speciaal op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. Dankzij de gelaagdheid zijn onze voorstellingen geschikt voor alle leeftijden. DutchCulture DutchCulture is de kennis- en netwerkorganisatie voor internationale culturele samenwerking. Daar waar cultuur, media en erfgoed grensoverschrijdend zijn, brengt DutchCulture mensen, organisaties, kennis en culturen samen. Dat doet DutchCulture in eerste instantie voor de Nederlandse cultuursector en de ambassades wereldwijd. Daarnaast werkt de organisatie voor diverse overheden en de internationale culturele sector. Vragen of meer informatie? de Stilte Kim van Zwietering, Coördinator Marketing & Publiciteit kim@destilte.nl | 06 50 82 00 57 DutchCulture Jeroen van Waardenberg, Head of Communication & Marketing j.vanwaardenberg@dutchculture.nl

Meer binnen deze rubriek