Nederland woensdag massaal in actie voor slachtoffers aardbeving Syrië en Turkije

14 FEB 2023 14:43 | Oxfam Novib

Den Haag/Hilversum, 14 februari 2023 – Nederland komt woensdag massaal in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Radiozenders, televisieprogramma’s en andere media doen de gehele dag verslag van de actie. Ook online is er uitgebreid aandacht voor de dag. De Nationale Actiedag van Giro555 gaat om 5.55 uur van start in het actiecentrum in Beeld & Geluid in Hilversum. NPO FunX en NPO 3FM maken een unieke gezamenlijke ochtendshow. Tijdens het programma wordt de beginstand van de actiedag bekendgemaakt. NPO FunX is daarna de actiezender en zendt de gehele dag, tot 23.00 uur ’s avonds, uit vanuit het actiecentrum. De radiozenders Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Sky Radio, Slam, 100% NL en de NPO-radiozenders ondersteunen de actiedag, net als veel regionale en lokale zenders. DJ’s van de verschillende zenders zijn onderdeel van het belpanel.

In het actiecentrum zijn het actieteam, het social mediapanel en het belpanel van Giro555 gehuisvest. Acties in het land worden gevolgd en bedrijven en andere organisaties komen langs met cheques van inzamelingsacties. Vanaf 5.55 uur tot 23.00 uur ’s avonds is het belpanel bereikbaar op telefoonnummer 0800-11 12. In call centra in Utrecht, Den Haag en Nieuwegein zijn in de avond 555 vrijwilligers aan de slag. In Hilversum nemen meer dan 170 bekende Nederlanders de telefoon op of zijn actief in het social mediapanel. Ook mensen uit de Turkse en Syrische gemeenschap en religieuze leiders nemen plaats achter de telefoon.

NPO 1 zendt gedurende de woensdag speciale actiejournaals uit. Live radio- en televisieprogramma’s schakelen de hele dag naar het actiecentrum voor het verloop van de actie. Ook worden nieuwe spotjes met bekende Nederlanders uitgezonden met een oproep om te doneren. Op NPO 1 extra is gedurende de dag actiezender NPO FunX te volgen vanuit Beeld & Geluid. In de avond wordt een gezamenlijk programma van NPO, RTL en SBS6 uitgezonden op NPO 1 en NPO 1 extra: Help slachtoffers aardbeving. Om tien over 10 schakelen alle drie de zenders tegelijkertijd naar het gezamenlijke programma voor de eindstand van de dag. Giro555 blijft daarna nog open voor giften.

NPO FunX actiezender

Jongerenzenders NPO FunX en NPO 3FM slaan woensdag de handen ineen om een speciale ochtendshow te maken die in het teken staat van de actiedag. Om de slachtoffers van Turkije en Syrië te helpen vragen ochtend-dj’s Fernando Halman (FunX), Rob Janssen (3FM) en Wijnand Speelman (3FM) luisteraars om geld te doneren. Ook spreken ze met gasten die langskomen in het actiecentrum, schakelen met het belpanel van Giro555 en brengen gedurende de dag NOS-updates. De ‘555 Ochtendshow’ is van 05.55 tot 09.00 uur gelijktijdig te horen op NPO FunX en NPO 3FM en te zien op NPO 1 extra. Daarna blijft NPO FunX de nationale actiezender, ’s avonds schakelen zij met het gezamenlijke televisieprogramma voor de bekendmaking van de einstand van de actiedag.

Sociale media

Ook via social media wordt uitgebreid verslag gedaan van de actie. Zo worden er samen met grote TikTok creators diverse livesessies georganiseerd op het TikTok account van Giro555, dat ook gelinkt is met de accounts van de creators zelf. De televisie uitzending zal ook integraal op het Giro555 TikTok account te volgen zijn.  Op een aantal momenten zal TikTok creator Amber Dokter live vanuit Beeld & Geluid extra context en kijkjes achter de schermen geven van de uitzending.  

Giro555 Collectebus in Den Haag

De Giro555 Collectebus staat woensdag op de Haagse Markt in Den Haag. Fondsenwervers van de samenwerkende hulporganisaties steunen een actie van ondernemer Atalay Celenk om geld in te zamelen voor Giro555. In de kranten van DPG Media (de Volkskrant, Trouw, Het Parool, AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, de Stentor, PZC en Tubantia) en op de online kanalen is met advertenties en website take overs (op NU.nl en AD) ruime aandacht voor de actie. Ook staat op AD.nl de hele actiedag de video-stream in het teken van de actie en is de live-uitzending te zien.

De actie wordt verder gesteund door MTV, Paramount en Comedy Central. Ook buitenreclamebedrijven steunen de actie massaal. In de bankenapps van ING en ABN AMRO en op Tikkie wordt mensen op de mogelijkheid gewezen om te doneren op Giro555.

Het televisieprogramma Help Slachtoffers Aardbeving wordt gezamenlijk geproduceerd door de NOS, ITV Studios Netherlands en TVBV, en uitgezonden vanuit Studio 31 in Hilversum. BVN zendt de uitzending wereldwijd uit.

 

Meer binnen deze rubriek