'Het is deze week heel normaal juliweer'

04 JUL 2022 14:40 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Weerbericht juli: stijgende kans op zomerse warmte en strandweer

Bij zomer denken we aan zomerse tot tropische warmte en strandweer. Hoewel dit soort dagen zeker bij de zomer horen is het weer dat we deze week hebben veel normaler voor juli.

De gemiddelde julitemperatuur in De Bilt in ons huidige klimaat is 18,2 graden. Dit is een gemiddelde over dag en nacht. Overdag ‘hoort het’ een graad of 23 te zijn en ’s nachts 13 graden. Deze week komt de temperatuur uit rond deze waarden en daarmee is het heel normaal juliweer. Althans wat de temperatuur betreft, het aantal buien is laag voor ons klimaat. Normaal weten stapelwolken vaker uit te groeien tot buien, nu lukt dit door de invloed van een krachtig hogedrukgebied slechts lokaal.

Eén op de drie dagen zomers warm

In De Bilt stijgt de temperatuur gemiddeld op maar liefst 23 julidagen naar 20 graden en meer. Op 10 van deze dagen wordt het zomers warm met 25 graden en meer. Tropische dagen komen minder vaak voor; gemiddeld wordt het twee keer in een julimaand 30 graden en meer. Het aantal zomerse en tropische dagen wisselt echter sterk van jaar tot jaar. In 2006 en 2018 verliepen alle dagen warm (20 graden en meer) en in 2006 kwam het tot maar liefst 26 zomerse dagen en 11 tropische dagen. Dit was dan ook de warmste juli ooit gemeten. Heel anders was dat in 2011, toen kwam het tot geen enkele zomerse julidag.

De hoogst gemeten maximumtemperatuur ooit in De Bilt werd op 25 juli 2019 genoteerd met 37,5 graden. Die dag werd het ook het absolute hitterecord voor heel Nederland genoteerd. In Gilze-Rijen werd het maar liefst 40,7 graden. De laagste gemeten maximumtemperatuur in juli voor De Bilt bedroeg 11,1 graden en werd gemeten op 7 juli 1903. Over alle weerstations staat het record nog lager met 10,7 graden gemeten op 1 juli 1907 te Maastricht.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, meteoroloog, woordvoerder en manager Content & PR, Weeronline

Meer binnen de rubriek Vrije tijd