'Arbeidspotentieel in 2022 optimaler en inclusiever dan ooit benut'

08 APR 2022 09:16 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Marion van Happen, Headfirst Group, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Meer arbeidsbeperkten aan het werk na dip eerste coronajaar

Het arbeidspotentieel van onze samenleving gaat in 2022 optimaler en inclusiever dan ooit benut worden, voorspelde ik al eind 2021. Deze voorspelling is uitgekomen, blijkt uit cijfers van het UWV. Waar in 2020 nog een afname van deelname aan de arbeidsmarkt tot 4 procent geconstateerd werd, ging de participatie van arbeidsbeperkten daarna tot 4,6 procent omhoog.

Nut en noodzaak

Het werven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt staat – als onderdeel van het diversiteit en inclusie beleid - eindelijk op de agenda van afdelingen HR en recruitment. Directe aanleiding hiervoor is de schaarste op de arbeidsmarkt. De huidige algehele schaarste is geen blijvend fenomeen, maar zorgt voor de komende tijd voor een grote bedrijfseconomische beperking voor organisaties.

In deze tijd talent kunnen werven, dwingt organisaties tot creativiteit. Voor enige tijd was een veelgebruikte oplossing de inzet van tijdelijke, externe professionals. Die tijd is voorbij: ook op de flexibele arbeidsmarkt heerst op alle fronten schaarste. Dit vraagt om nieuwe alternatieven, zoals het benaderen van talent in het buitenland of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet alleen voor een vast dienstverband, maar ook op flexibele basis.

De best passende kandidaat

Wie tijdelijk iemand nodig heeft voor het testen van een applicatie, kan door het extern inhuren van een professional met autisme heel goed uit de brand geholpen worden. Daarvoor hebben wij bijvoorbeeld samenwerkingen met detacheringsbureaus, gespecialiseerd in het begeleiden van autisten bij hun werk. Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om als HR-dienstverlener een inclusieve en gelijkwaardige omgeving te creëren voor professionals.

Laat dat het positieve zijn van de schaarste: het arbeidspotentieel van onze samenleving gaat in 2022 optimaler en inclusiever dan ooit benut worden. Maar diversiteit en inclusie vallen of staan met wat we met elkaar bereid zijn ervan te maken. Het vereist commitment vanaf de top, verankering in de bedrijfsvoering en bewustzijn onder de medewerkers. Wij dagen graag iedereen uit om samen met ons gezamenlijk een bijdrage te leveren tegen de kansen-ongelijkheid in de samenleving en dit actief te bestrijden.

Marion van Happen is CEO bij HeadFirst Group, een fullservice HR-dienstverlener en het grootste platform voor professionals in Nederland.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt, HR en Recruitment