'Houtbouw snijdt hout voor versnelling woningbouw'

12 JUL 2024 10:53 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

David Thelen

Aanleiding:
https://www.telegraaf.nl/financieel/604869832/bouwsector-krimpt-dit-jaar-weer-vooral-door-terugva...

De bouwsector krimpt. Dit terwijl er een enorme woningopgave ligt. Er is een oplossing die deze krimp kan stoppen. Die hem zelfs kan omdraaien naar versnelling: houtbouw. Maar dan moet de hele sector wel van dik hout planken gaan zagen. 

Wat maakt houtbouw de ideale oplossing? Ten eerste bouwt het veel sneller. Wanden of zelfs hele verdiepingen zijn vooraf in een fabriek in elkaar te zetten en in hun geheel op de bouwplaats te monteren. Zo is per week een hele verdieping te realiseren. Dit in tegenstelling tot beton- en staalbouw waar dat gemiddeld een maand is. En dan hebben we het nog niet eens over bijdrage aan onze natuur: hout legt CO2 vast in het pand. Dit verlaagt je netto uitstoot – en daar komt de besparing op vervoersbewegingen nog bij.

Wat bouwbedrijven moeten doen? Vooral ervaring opdoen met hout. Als gemeenten, corporaties en ontwikkelaars vervolgens gaan sturen op CO2-budget voor het bouwen van woningen wordt houtbouw vanzelf aantrekkelijker.

Praten over houtbouw is makkelijk. Uiteindelijk is de hele bouwsector verantwoordelijk voor de actie. Deel kennis en ervaringen over houtprojecten. Geef in stedelijke bestemmingsplannen en ruimtelijke ontwikkeling ruimte voor houtbouw. Iedereen profiteert: van de minister voor wonen en de woningzoekende tot de natuur.  

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek