Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Dit vinden jullie van het zachte weer: 'Gevolgen zijn dramatisch voor de mens' | Stelling | NU.nl
Dat het de afgelopen weken uitzonderlijk zacht was kon iedereen aanvoelen, maar wat is dan normaal januariweer? Veel mensen denken aan schaatspret en sneeuw. Deze voorstelling van normaal winterweer is niet terecht.
In ons huidige klimaat (gemiddelde over 1991-2020) is een temperatuur van een graad of 6 overdag en rond of iets boven nul in de nacht en vroege ochtend heel normaal. Vorst in de nachten hoort dus zeker bij januari, maar het vriest gemiddeld vaker niet dan wel. In De Bilt komt het op twaalf dagen tot vorst en op 2 à 3 dagen blijft het de hele dag vriezen. Op gemiddeld zo’n 5 dagen in de maand valt er sneeuw, wat niet wil zeggen dat het dan ook altijd blijft liggen.
Januari stormmaand bij uitstek
De eerste maand van het jaar is de stormmaand bij uitstek met sinds het begin van de metingen in totaal elf zware stormen en vier zeer zware stormen. De meest bekende zeer zware storm is die van 31 januari 1953. Hierop volgde de grote watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland. De meest recente zeer zware storm vond plaats op 18 januari 2018.
Wat is er veranderd aan het klimaat in januari?
Sinds halverwege de vorige eeuw is het klimaat in januari sterk opgewarmd. In de jaren 80 stond het klimaatgemiddelde voor januari in De Bilt nog op 2,0 graden. Sindsdien is het klimaat in januari 1,6 graden warmer geworden. Daarbij is het aantal officiële vorstdagen met drie gedaald en zijn we ook anderhalve ijsdag kwijtgeraakt.
Jaco van Wezel, meteoroloog, Weeronline