Met zijn nieuwste theatervoorstelling Brown Sugar Baby presenteert theatermaker Eric de Vroedt een swingende voorstelling over een Indische jazzband in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Voor de tekst liet De Vroedt zich inspireren door verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Brown Sugar Baby wordt gespeeld door elf acteurs en muzikanten, met onder anderen Mariana Aparicio (winnaar Theo d’Or 2023), Hein van der Heijden en Esther Scheldwacht. De voorstelling gaat op 13 april 2024 in première bij Het Nationale Theater in Den Haag en daarna op tournee.
“Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”, Eric de Vroedt
Over Brown Sugar Baby
1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het nationale jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage is er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt, de drummer moet last minute vervangen worden, en het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt het hotel van de schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.
Muzikale voorstelling
Voor deze voorstelling maken Florentijn Boddendijk en Remco de Jong arrangementen van bestaande jaren ‘30 jazzmuziek, live gespeeld door Kurt Schwab (sax), Kim Soepnel (bas), Eddie B. Wahr (drums), Hein van der Heijden (banjo) en Roben Mitchell (toetsen). Bewerkingen van bekende jazznummers worden live gezongen door acteurs Mariana Aparicio, Emma Buysse, June Yanes en Fjodor Jozefzoon.
Eric de Vroedt
Eric de Vroedt (Rotterdam, 1972) is theatermaker, toneelschrijver en artistiek leider van Het Nationale Theater. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een scherp maatschappelijk engagement. Brandend actuele kwesties behandelt hij op toegankelijke en herkenbare wijze in voorstellingen die nooit moralistisch zijn, maar juist de voortdurende én vaak geestige worsteling tonen van de moderne mens. Ook houdt hij zijn persoonlijke familiegeschiedenis tegen het licht en onderzoekt hoe het koloniale systeem in Nederlands-Indië sporen achterlaat in een mensenleven.
Bij het Nationale Theater regisseert hij naast zelfgeschreven teksten ook hedendaags en nieuw geschreven repertoire. Zo maakte hij o.a. de voor het Theaterfestival genomineerde voorstellingen Race (actrice Romana Vrede won hiervoor de Theo d’Or) en het met de Toneelschrijfprijs bekroonde The Nation. Zowel voor zijn eerdere prijswinnende theaterserie Mightysociety als voor zijn epos De eeuw van mijn moeder dook hij al uitgebreid in zijn familiegeschiedenis. Ook voor Brown Sugar Baby put hij uit deze rijke geschiedenis.
Credits
Tekst en regie: Eric de Vroedt Cast: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez Compositie & muziek: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong Scenografie: Maze de Boer Kostuums: Lotte Goos Licht: Bernie van Velzen Dramaturgie: Willemijn Barelds Campagnebeeld: Anne Claire de Breij
Voor volledige credits zie: www.hnt.nl/brownsugar
Praktische informatie
try-outs 5, 6 april Kunstmin, Dordrecht & 10 t/m 12 april Koninklijke Schouwburg, Den Haag | première 13 april Koninklijke Schouwburg, Den Haag | tournee t/m 1 juni 2024 | www.hnt.nl/brownsugar
Sideshow: De Late Late Tante Beb Show
Als sideshow bij Brown Sugar Baby brengt Eric de Vroedt in het decor van de voorstelling een ode aan zijn kleurrijke oudtante Beb Vuyk. Nederland heeft Indonesisch leren koken met Beb Vuyks Groot Indonesisch Kookboek, al meer dan 40 jaar hét kookboek over deze keuken. Minder bekend is het avontuurlijke leven dat Beb Vuyk leidde als scherp criticaster van het koloniale bewind in Nederlands-Indië. De Late Late Tante Beb Show wordt een wervelende avond met haar scherpste teksten, lyrische jazz, smakelijke eetverhalen en de allerlekkerste gerechten uit haar beroemde kookboek. De Late Late Tante Beb Show is in april en mei te zien in Heerlen, Den Haag, Amsterdam en Eindhoven. Meer info www.hnt.nl/tantebeb
Beeldmateriaal
Download de campagnebeelden (hoge resolutie) hier. Rechtenvrij te gebruiken ter promotie van de voorstelling Brown Sugar Baby, met naamsvermelding van de fotograaf Anne Claire de Breij.
Dit is een origineel bericht van Het Nationale Theater
Ga naar alle berichten van deze organisatie.