'Juist nu moet ingezet worden op de parallelle arbeidsmarkt'

18 NOV 2021 10:32 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Marjet van Houten, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Veel banen, weinig werklozen: krapte arbeidsmarkt neemt weer toe | ANP

Werkgevers die op zoek zijn naar personeel konden in het derde kwartaal weer uit minder kandidaten kiezen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet dat de verhouding tussen het aantal vacatures en werklozen almaar schever wordt. Maar die werklozen zijn alleen maar opgetelde WW'ers. Zeker een miljoen mensen staan aan de kant. Veel mensen zijn (nog) niet direct in staat om in het reguliere bedrijfsleven mee te draaien, maar kunnen dat met wat meer goede wil en ondersteuning van de overheid en het bedrijfsleven.

Nu de zon schijnt, moeten we het dak op en de juiste reparaties uitvoeren. Sinds de start van de Participatiewet in 2015 moeten langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking hun weg zien te vinden in het reguliere bedrijfsleven, maar de aantallen blijven achter bij de ambities. Tegelijkertijd is met het afsluiten van de sociale werkvoorziening een vangnet weggevallen. Daar liggen heel veel kansen. Een voorbeeld: in Noordoost-Brabant zijn veel bedrijven gevestigd op industrieterreinen die moeilijk te bereiken zijn als je geen auto hebt, zoals voor veel mensen uit de doelgroep geldt. Een aantal van die bedrijven bleek actief in de logistiek en bedachten oplossingen voor dit vervoersprobleem.

En wat Noordoost-Brabant kan men in de rest van Nederland ook: denk in oplossingen en niet in problemen. Zorg voor voldoende personeel en help tegelijk al die Nederlanders die nu nog aan de kant staan aan het werk.

Meer binnen de rubriek Bedrijven, beheer en industrie