Technologieonderwijs in Nederland krijgt impuls door FIRST®-programma’s

22 FEB 2024 13:21 | Platform Talent voor Technologie

FIRST® LEGO® League en FIRST® Tech Challenge in Nederland zetten een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van technologieonderwijs en het inspireren van jongeren om 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen. Met ASML als nieuwe sponsor wordt er een impuls gegeven aan dit doel.

Met jaarlijks ongeveer 13.000 deelnemende jongeren in Nederland, bieden de FIRST®-programma’s een doorlopende leerlijn in robotica, technologie, en innovatie. De ondersteuning van verschillende sponsors, waaronder ASML, maakt deze internationaal toonaangevende onderwijsprogramma's toegankelijker voor scholen en jeugdorganisaties. Inge Wouters, Programma Manager Education bij ASML, vertelt: “Deze samenwerking is een natuurlijke uitbreiding van onze missie om jongeren al vroeg te inspireren en hen voor te bereiden op de toekomst.”

Jong talent

Door jongeren vroeg in aanraking te laten komen met STEM (Science, Technology, Engineering and Mathmatics), wordt niet alleen gewerkt aan essentiële vaardigheden zoals probleemoplossing, teamwork en creativiteit maar ook aan een toekomst waarin de technologische en wetenschappelijke sectoren blijven groeien en innoveren.

Steun opent nieuwe deuren

In Nederland wordt FIRST LEGO League uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie. Beatrice Boots, directeur van de organisatie, benadrukt: “De steun opent nieuwe deuren voor jongeren in Nederland om de interessante wereld van technologie te verkennen. We zijn verheugd om samen met ASML en toekomstige andere sponsoren meer jongeren te bereiken en hen te inspireren om hun potentieel in wetenschap en technologie te ontdekken.”

FIRST Tech Challenge wordt in de Benelux uitgevoerd door Stichting STEAMup. Ron Visser, voorzitter van Stichting STEAMup, voegt toe: “In deze samenwerking kunnen we de positieve invloed van de FIRST-programma's op STEM-interesses verder ontwikkelen en vergroten. Een doorlopende leerlijn in STEM-onderwijs is van onschatbare waarde en heeft een blijvende impact op de deelnemende jongeren. Zelfs tot ver in de collegejaren en latere carrières!”

Foto: Thomas Vugs 

Over de FIRST-programma’s

FIRST LEGO League en FIRST Tech Challenge zijn programma’s ontwikkeld door de Amerikaanse educatieve non-profitorganisatie FIRST. FIRST LEGO League introduceert kinderen van 4 t/m 15 jaar aan wetenschap en technologie via LEGO®. Op zaterdag 9 maart vindt de landelijke finale plaats bij 1931 Congrescentrum in ’s-Hertogenbosch. Het vervolgprogramma, FIRST Tech Challenge, daagt jongeren van 12 t/m 18 jaar uit om hun technische talenten nog verder te ontdekken. Aanstaande zaterdag 24 februari komen alle finalisten bij elkaar voor het Benelux Championship bij Hogeschool Avans in Breda.

Meer binnen de rubriek Onderwijs