Robert Doornbos: boeken bekende sprekers en BN’ers kan transparanter

05 APR 2023 08:00 | ShowBird Nederland B.V.

RIJSWIJK – Hoewel de meeste prijzen voor het boeken van artiesten en bekende Nederlanders vast staan, moeten klanten vaak het dubbele of driedubbele betalen. Vooral voor sprekers en dagvoorzitters worden soms bizarre tarieven gevraagd en duurt het boeken soms veel te lang. Daarom zouden dit soort platforms transparant moeten zijn over hun tarieven en sneller moeten werken.

Daarvoor pleit Robert Doornbos, bekend als Formule 1 coureur en tv-analist en veelgevraagd spreker. Om meer transparantie, snelheid en automatisering te brengen op de artiesten- en sprekersmarkt is hij onlangs partner geworden bij online boekingsplatform ShowBird, een soort Airbnb voor de entertainmentbranche. Op dat platform staan de tarieven van zo’n 10.000 artiesten, BN’ers en sprekers duidelijk aangegeven en kunnen klanten direct, zonder tussenpersonen, een artiest, band, spreker of andere live-act boeken en betalen. 

Doornbos geeft al ruim tien jaar lezingen en slaat daarbij een brug tussen bedrijfsleven en autosport. ,,Toen ik na afloop van een lezing aan een klant vroeg of hij het nog een keer wilde doen zei hij: ja, maar je bent zo duur geworden. Toen bleek mijn tarief drie keer verhoogd.”, vertelt hij. ,, Ik denk dat clubjes die dat doen geen bestaansrecht hebben. Platforms waar je mij kunt inhuren moeten transparantie op nummer één zetten. Bij ShowBird is dat duidelijk: je drukt op een knop en ziet wat iemand kost.”

Hij ziet het platform niet als een concurrent, maar als een voorbeeld voor andere boekingsbureaus. ,,De vijver is groot genoeg. Andere platforms of bureaus hoeven hier niet door om te vallen”, aldus Doornbos.

Met de oprichting van ShowBird in 2017 wilde CEO en oprichter Hassan Tagi een eind maken aan de wirwar van bureaus en tussenpersonen, zodat het boeken van acts een stuk eenvoudiger, sneller en transparanter zou worden. Daarmee veroorzaakte hij een aardverschuiving in de showbizzmarkt voor BN’ers en artiesten. Het platform groeit snel en verwacht dit jaar 75.000 aanvragen te krijgen. Sinds kort zijn ook sprekers en dagvoorzitters via het platform te boeken.

Volgens Tagi moet er een eind komen aan de uitwassen in de business. ,,Het is soms echt wildwest en tarieven gaan een paar keer over de kop. Zo kennen we een BN’er die zich verhuurt als trouwambtenaar en de ene keer 5000 euro en dan weer 18.000 euro vraagt. Ik vind dat ongehoord”, aldus Tagi.

Eind vorig jaar sloot bekend tv-presentator Wilfred Genee zich om dezelfde reden aan bij Showbird. „We zien een duidelijke verandering optreden. Klanten willen duidelijkheid en transparantie wanneer ze een act voor een evenement willen boeken. Ik heb me altijd enorm verbaasd over de volstrekt intransparante wereld van tussenpersonen en boekingsbureaus. Met ShowBird weet je als spreker en klant precies waar je aan toe bent”, zei hij toen.

Meer binnen de rubriek Entertainment