'Uitzendorganisaties werken aan meer financiële bewustwording uitzendkrachten'

23 DEC 2021 13:51 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jurriën Koops, ABU, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: AFM: Nederlanders met migratieachtergrond financieel kwetsbaar (NRC)

In de uitzendbranche werken 165 nationaliteiten. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat Nederlanders met een migratie-achtergrond financieel kwetsbaarder zijn dan zonder een migratie-achtergrond. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) werken aan het vergroten van de financiële bewustwording van uitzendkrachten. Dat gebeurt door inzet van het platform Geldfit van de NSR. Het verlaagt de drempel voor uitzendkrachten om schuldproblemen op te lossen. Sterker nog uit: uit een pilot blijkt dat een deel van de uitzendkrachten preventief financiele hulp gaat zoeken.

Schulden zijn een groot maatschappelijk probleem. Mensen met geldproblemen melden dat niet bij de werkgever, onder meer vanwege schaamte. We weten dus dat het speelt, maar niet bij wie. Daarom startten de NSR en ABU het afgelopen jaar pilots bij verschillende uitzendorganisaties om uitzendkrachten met (mogelijke) geldzorgen beter en gerichter te helpen. Ook preventief. De uitzendbureaus brachten het hulpplatform Geldfit.nl actief onder de aandacht bij uitzendkrachten. Op Geldfit.nl krijgen mensen via een test gratis en anoniem inzicht en advies over hun financiële situatie. Dat zorgt ervoor dat ze precies terecht komen op de juiste plek voor hulp.

De gezamenlijke impact van de NSR en ABU is groot, blijkt uit de pilotresultaten. Van de 30.650 uitzendkrachten hebben er 4.521 hulp gezocht op Geldfit.nl. Zo’n 70 procent van de flexwerkers die de test heeft gemaakt raakt meer bewust van het belang van een goede financiële gezondheid. Toch heeft zo’n 30 procent geldzorgen of schulden. Een groot gedeelte heeft een meetbare vervolgstap gezet naar zelfhulp, een digitale of lokale vrijwilliger of schuldhulpverlening. De sleutel in de aanpak van schuldproblemen ligt dan ook in een gezamenlijke aanpak.

Geldfit.nl blijkt een uitkomst voor zowel uitzendorganisaties als uitzendkrachten. De tool maakt geldzorgen beter bespreekbaar, signaleert geldproblemen eerder en verwijst uitzendkrachten direct door naar hulp. Daarom werkt de route drempelverlagend. De anonimiteit en directe, persoonlijke hulp maakt hulp zoeken een stuk makkelijker. Volgend jaar gaan we geldfit.nl breder onder de aandacht brengen van onze leden en hen samen met NSR helpen gericht beleid te maken op dit gebied.

Jurriën Koops is directeur van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen)

Meer binnen de rubriek Bedrijven, beheer en industrie