Explosieve Groei in Populariteit van Marathons in Nederland

25 OKT 2024 16:17 | 99Plus

Marathons in Nederland Populairder dan Ooit: Wat Drijft Deze Onstuitbare Groei?

De populariteit van marathons in Nederland is de afgelopen jaren geëxplodeerd. De vraag naar startbewijzen overtreft alle verwachtingen, waarbij grote evenementen zoals de Marathon van Rotterdam en de Amsterdam Marathon in recordtijd zijn uitverkocht.

Een Groei Die Niet te Stuiten Is

Na de coronapandemie hebben veel Nederlanders de hardloopsport omarmd. In de periode van 2020 tot 2022 zagen mensen zich gedwongen om alternatieven te zoeken voor de sportschool. Massaal trokken zij hun hardloopschoenen aan en verkenden de mogelijkheden van lopen in de buitenlucht. En die liefde voor hardlopen bleek blijvend. Volgens René Wit, directeur van de Amsterdam Marathon, was de coronaperiode de aanjager voor deze groei, en blijft die trend nu aanhouden.

Zoekvolumes Schieten de Lucht In

Gezondheidsplatform 99plus.nl analyseerde het zoekvolume van marathon-gerelateerde zoekopdrachten en zag een opvallende heropleving van interesse. Direct na het einde van de eerste lockdown in mei 2020 steeg het zoekvolume naar marathons met meer dan 14% in juni, met een piek in juli. Ook na de tweede lockdown in 2021 was er een vergelijkbare toename zichtbaar. De maanden na de versoepelingen, zoals mei en juni, lieten een blijvend hoger zoekvolume zien dan voorheen, wat de groeiende interesse in hardlopen en marathon evenementen benadrukt.

  • De gegevens tonen een piek in 2016 met een totaal zoekvolume van 411.078. Na een lichte daling in 2017 en 2018, stabiliseert het volume in 2019 op 380.740.
  • In 2020 is er een aanzienlijke daling naar 116.228, waarschijnlijk als gevolg van de COVID-19-pandemie en de afgelasting van veel evenementen.
  • Vanaf 2021 is een harde stijging in zoekvolume, het opheffen van lockdowns en de terugkeer van fysieke evenementen, lijkt het zoekvolume te herstellen.
  • Direct na de versoepelingen van de lockdowns in 2020 en 2021 is er een toename in zoekvolumes. 

Recordtempo Uitverkocht

De vraag naar deelname aan marathons is gigantisch. Zo waren de 17.000 startbewijzen voor de Rotterdam Marathon dit jaar binnen 2,5 uur uitverkocht, terwijl dezelfde marathon een jaar eerder nog zeven dagen nodig had om uitverkocht te raken. Ook de Amsterdam Marathon verkocht alle 45.000 tickets in een recordtijd, waardoor er zelfs sprake was van ticketfraude om toegang te verkrijgen.

Een 'Bucketlist' Fenomeen

"De marathon is voor velen een bucketlist-item geworden," zegt Alexander Vandevelde, directeur van de Stichting Zevenheuvelenloop. Mensen willen zichzelf uitdagen, een doel stellen en dat vervolgens delen op sociale media. Dit fenomeen wordt verder aangejaagd door de opkomst van zogenaamde 'fitfluencers', die met duizenden volgers hun sportieve prestaties delen en anderen inspireren om zelf ook de hardloopschoenen aan te trekken.

Diversiteit aan Deelnemers Groeit

Waar marathons vroeger vooral de arena waren van doorgewinterde hardlopers, ziet de organisatie nu een verschuiving naar een breder publiek. De funrunner, die het plezier van de beleving boven prestatie zet, is in opkomst. "Deze groep zorgt ervoor dat de sport toegankelijk blijft voor iedereen," zegt Wit. Ondanks de soms kritische geluiden van prestatielopers, zorgen de funrunners voor een uniek, laagdrempelig karakter van evenementen.

Toekomstperspectieven

Met de groeiende vraag en de enthousiaste deelname van jong en oud, mannen en vrouwen, lijkt de toekomst van de marathon in Nederland verzekerd. Organisaties zoals de Rotterdam Marathon hebben zelfs de ambitie om het aantal deelnemers verder uit te breiden tot 30.000 lopers. Toch waarschuwen experts voor een mogelijke afvlakking van de groei op de langere termijn. "Maar voor nu blijft de trend positief en zien we een grote toename in deelname," aldus René Wit.

Gezondheid en Gemeenschapszin

In een tijd waarin gezondheid en fitheid centraal staan, vervult de marathon een bijzondere rol in het leven van velen. Het biedt een laagdrempelige manier om in beweging te komen, terwijl de massale evenementen ook een gevoel van verbondenheid en gemeenschapszin creëren. Voor velen is het niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een mentaal doel om naar toe te werken.

Meer binnen de rubriek Zorg