'Recycling helpt bij het minder afhankelijk worden van olie'

04 MEI 2022 12:15 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Hester Klein Lankhorst, St. Afvalfonds Verpakkingen,  in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Europese Commissie wil olieboycot die ook EU hard zal treffen: ‘Misschien nog wel harder dan Rusland’

Het belang van recycling en verduurzaming van verpakkingen is actueler dan ooit. Door steeds meer gerecycled plastic te gebruiken bij de productie van nieuwe verpakkingen, worden we minder afhankelijk van olie.

Nederland behoort met 66% recycling van plastic verpakkingen al tot de koplopers in Europa maar voor de volgende stap moeten we opschalen in de aanpak. Makkelijkere inzamelsystemen voor de consument en de kwaliteit van inzameling moet omhoog. Want zonder kwaliteit geen circulariteit.

Ook is er meer innovatie in sortering, recycling en toepassing nodig. Meer van elkaar leren in de keten en daardoor al met al hogere recyclingpercentages halen. Stichting Afvalfonds Verpakkingen pakt hier steeds meer de rol van aanjager op, door bijvoorbeeld beloftevolle innovaties feedstock of afzet te garanderen en door samen te werken met investeerders.

Zuinig omgaan met grondstoffen start met zo min mogelijk gebruiken, daarna moet je de grondstoffen zo goed mogelijk gebruiken. En als het in de recyclefase komt, dan willen we zo veel mogelijk verpakkingen recyclen. Hiermee werken we toe naar een circulaire keten. Een keten waarin geen afval, maar alleen nog grondstof bestaat.

We kunnen verpakkingen pas goed omzetten naar een bruikbare grondstof als er door consumenten, gemeenten en sorteerders goed gescheiden en gesorteerd wordt. Hoe zuiverder het aanbod van materialen, hoe beter we kunnen recyclen én hoe hoger de kwaliteit van de grondstof. Onafhankelijk en transparant onderzoek moet hier helpen om uiteindelijk de goede van de minder goede inzamelsystemen te onderscheiden.

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur, Afvalfonds Verpakkingen

Meer binnen de rubriek Recycling