Philips Symfonie Orkest Jubileum Christianne Stotijn o.l.v Jules van Hessen CONCERTGEBOUW

03 NOV 2022 14:17 | Maestro Orkestprodukties

Jubileumconcert 20 november 2022, 14.30 uur Grote Zaal Het Concertgebouw

Christianne Stotijn soleert op Jubileumconcert Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen

Het Philips Symfonie Orkest viert op 20 november zijn 90-jarig jubileum in de Grote Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam. Mezzosopraan Christianne Stotijn soleert in Orkestliederen van Richard Strauss, Bob Zimmerman schreef voor de gelegenheid een Jubileum Ouverture. Het 125-man sterke orkest onder leiding van dirigent Jules van Hessen sluit af met Strauss' grootse Eine Alpensinfonie.

 

Christianne Stotijn

De Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn studeerde viool en zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann, Jard van Nes en Dame Janet Baker.

Ze behaalde diverse prijzen, waaronder de prestigieuze ECHO Rising Stars Award 2005-2006 en de Nederlandse Muziekprijs in 2008. Haar carrière werd diep beïnvloed door dirigent Bernard Haitink. Onder zijn leiding zong ze met het Koninklijk Concertgebouworkest en met de symfonische orkesten van Boston, Chicago en Londen.

Componisten als Michel van der Aa, Ned Rorem en Thomas Adès vertrouwden haar de creatie toe van hun werk. Sinds 2014 leidt Christianne Stotijn de Udo Reinemann International Masterclasses, een initiatief gesteund door de Munt, en sinds 2021 is ze zangdocente aan de Hochschule für Musik te Würzburg.

Geen passender soliste voor dit jubileumconcert dan Christianne: kleindochter van Louis Stotijn, oud-PSO-dirigent en ooit directieleraar van Jules van Hessen!

 

Bob Zimmerman

“Mijn Jubileum Ouverture is in feite een zeer compacte mini-symfonie, in vier aaneengesloten delen. In het karakter van het PSO: energiek, vrolijk, feestelijk, met alle gelegenheid voor het orkest om te glanzen met zijn kwaliteiten als geheel en in de verschillende instrumentale geledingen. Natuurlijk ook met een rustpuntje ingebouwd voor wat mijmeringen over die afgelopen 90 jaar, maar direct weer bruisend en steeds verder doorversnellend naar een triomfantelijk slot.

Rond 1970 schreef ik mijn eerste orkestratie voor het PSO, toen op verzoek van de al even legendarische maestro Louis Stotijn.”

 

Richard Strauss (1864-1949)

Liederen

Sommige liederen hebben het karakter van grootse, dramatische operascenes, maar de meeste zijn lieflijke en intieme miniatuurtjes. Strauss componeerde veel liederen voor zijn vrouw, de sopraan Pauline de Ahna. Met het heldere sopraangeluid creëert hij een haast lichtgevend effect boven zijn harmonieën.

Eine Alpensinfonie: een muzikale bergwandeling

Eine Alpensinfonie neemt een bijzonder plaats in de orkestliteratuur in. Niet alleen vanwege de kleurrijke, haast natuurgetrouwe weergave van een bergwandeling, maar zeker ook door de ongekend grote orkestbezetting met onder meer koebellen, een windmachine, 20 hoorns en orgel.

Dat Strauss hier zelf tevreden over was, blijkt uit de uitspraak die hij na de generale repetitie van dit werk in 1915 deed: “Eindelijk heb ik leren instrumenteren!”

Ook te horen op 27 november 2022, 14.15 uur Grote Zaal Muziekgebouw Eindhoven

=============================================================================

Contactpersoon voor pers Amsterdam                                 

Marleen Nieuwenhuijse tel. 0654 660 391                          

m.h.nieuwenhuijse@gmail.com                                          

Contactpersoon voor pers Eindhoven

Frits van den Munckhof

marketing@philipssymfonieorkest.nl

Contactpersoon voor pers Amsterdam Marleen Nieuwenhuijse tel. 0654 660 391 m.h.nieuwenhuijse@gmail.com Contactpersoon voor pers Eindhoven Frits van den Munckhof marketing@philipssymfonieorkest.nl

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur